Dileme în cazul primarului Cătălin Cherecheş

0
874

După cum se ştie, dl. Cătălin Cherecheş este arestat preventiv şi totodată este ales pentru un nou mandat de primar de către peste 70% dintre băimărenii care s-au prezentat la vot.
Cine are dreptate aici, Poporul sau Justiţia? Problema pare insolubilă, sau poate fi şi prost pusă. Pe de o parte, a da vina pe popor este o aberaţie totală. Niciodată în istorie nu s-a făcut aşa-ceva la modul serios, adică să fi produs consecinţe împotriva poporului. Nu-i cum. De aceea strămoşii noştri latini, creatori ai celui mai cuprinzător şi durabil sistem de drept, puneau vocea (voinţa) poporului la egalitate cu aceea a zeilor (vox populi, vox dei). În principiu, oricine poate avea fantezia să dea vina pe popor, dar un atare individ este un simplu idiot, care o face absolut degeaba, ca în proverbul în care ciurdarul satului se supără pe sat.
Pe de altă parte însă, Justiţia este o putere independentă în stat şi trebuie să fie lăsată să îşi facă treaba, mai ales atunci când judecă pe probe flagrante. În orice ţară civilizată, a obstrucţiona Justiţia şi a face apologia infracţiunii sunt acte care constituie ele însele infracţiuni dintre cele mai grave. Este de neconceput să se organizeze mitinguri sau acţiuni de protest în sprijinul cuiva care este judecat sau împotriva unor hotărâri judecătoreşti. Cazul trebuie să fie judecat de către Justiţie, nu de către opinia străzii. La negarea Justiţiei nu există altă alternativă decât anarhia.
Se spune că hotărârile definitive ale Justiţiei trebuie să fie respectate necondiţionat, că nu trebuie să fie comentate şi cu atât mai puţin criticate. Faptul mi se pare normal, dar numai atunci când este vorba de o Justiţie cu adevărat independentă. Dar atunci când într-o ţară oarecare sistemul de Justiţie este infestat cu un număr necunoscut de ofiţeri acoperiţi, când un număr de 40 – 50 de magistraţi, judecători şi procurori, se află ei înşişi în puşcărie, de regulă pentru luare de mită, atunci ce mai putem spune? Mai criticăm sau nu mai criticăm deciziile Justiţiei? Personal înclin spre un răspuns afirmativ. Sau, mai răspicat: subsemnatul mă angajez să nu mai comentez în nici un fel nici o decizie a Justiţiei române, dar numai atunci când în puşcăriile patriei nu se va mai afla nici un judecător sau procuror condamnat definitiv pentru corupţie. În caz contrar, ne aflăm în situaţia remarcată de către filosoful cinic Diogene din antichitate, care văzând cum slujitorii Templului duceau la temniţă pe un hoţ care a fost prins furând un potir, a zis: „Iată cum hoţii cei mari duc pe hoţul cel mic!”.
Apoi, nici cu poporul român de azi nu stăm mai puţin ruşinos decât cu Justiţia. Azi, poporul nostru, bineînţeles prin conducătorii săi, dă dovadă de o laşitate fără egal în aceeaşi lumea civilizată. Se pare că soarta primarului Cătălin Cherecheş a fost deja hotărâtă, că acest om a fost deja judecat şi condamnat, la sugestia publică a ambasadorului unei importante puteri străine. În orice ţară normală, un diplomat străin care ar face aşa ceva ar fi invitat politicos să-şi facă bagajele şi să părăsească ţara, pentru infracţiunea de ingerinţă gravă în actul de Justiţie al ţării respective. Numai la noi conducătorii politici, ei înşişi şantajabili (pentru că şi-au însuşit casele altora cu acte false sau din alte motive), dau dovadă de o slugărnicie ieşită din comun faţă de anumiţi diplomaţi străini, fapt care ne atrage dispreţ în loc de respect pentru întreaga naţiune. În anii ‘50, noi, românii, am fost slugarnici faţă de ambasadorii URSS, acum suntem la fel faţă de ambasadorii Uniunii Sovietice Ailalte.
Mă opresc aici, pentru că mă tem că voi ajunge şi eu să dau vina pe popor!

Nicolae IUGA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.