În Arduzel, 40 de credincioşi întreţin două biserici frumos împodobite

0
612

Duminică, 5 iunie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei Arduzel din Protopopiatul Chioar, în fruntea unui sobor de 22 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Mircea Laza, paroh, preoţi din parohiile învecinate.
Mare bucurie a făcut P.S. Iustin Sigheteanul celor 40 de credincioşi din Arduzel, oraşul Ulmeni, prin prezenţa în mijlocul lor cu ocazia târnosirii bisericii parohiale şi a oficierii Sfintei Liturghii Arhiereşti.
Biserica din satul Arduzel a fost zidită între anii 1970 şi 1975, prin truda credincioşilor români din satul în care mai există şi 800 de credincioşi maghiari de altă religie. Biserica veche, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, construită în 1650, din lemn, resfinţită în anul 2002, ca urmare a lucrărilor de restaurare, nu mai făcea faţă, înainte de 1970, nevoilor puţinilor ortodocşi de aici, aşa că aceş­tia au pornit, în urmă cu 46 de ani, la construirea unei noi biserici, din zid de cărămidă.
După aproape patru decenii de la terminarea construcţiei, biserica de zid avea nevoie de lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare.
Acestea au început în 2012, sub directa îndrumare a P.S. Iustin Sigheteanul şi implicarea directă a preotului paroh Mircea Laza. Au contribuit la împodobirea noii biserici credincioşii din parohie, Consiliului Parohial, Consiliului Local Ulmeni şi câţiva binefăcători. Lucrările au constat în montarea de geamuri termopan cu tâmplărie de PVC, în locul celor vechi cu tâmplărie de lemn, cumpărarea unor candelabre noi, pictarea iconostasului şi a interiorului bisericii în ulei, refacerea Sfintei Mese şi a Sfântului Altar după regulile străvechi ortodoxe, ceea ce a impus oficierea slujbei de târnosire. Totodată, s-au făcut lucrări de construcţie şi în exteriorul bisericii: trotuare şi scări noi la intrarea în sfântul locaş de închinare, pavaj cu dale din beton, vopsirea gardului împrejmuitor şi retencuirea fundaţiei bisericii.
Slujba de târnosire s-a făcut după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe: cu punere Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Mucenici de la Niculiţel şi a Documentului de sfinţire în piciorul Sfintei Mese, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir în cele şapte părţi ale bisericii, pentru că şapte sunt darurile Sfântului Duh, punerea icoanelor celor patru Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu în cele patru colţuri ale Pristolului.
În cuvântul rostit la slujba de târnosire, P.S. Iustin Sigheteanul a lăudat strădania credincioşilor de aici, care, în decursul anilor, au reuşit atât să reabiliteze biserica monument istoric, cât şi să construiască o biserică nouă, pe care au îmbrăcat-o deosebit, în vederea slujbei de târnosire.
Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul istoric, Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil, P.S. Iustin Sigheteanul i-a dat bisericii şi un hram nou, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Eparhiei.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în prezenţa multor credincioşi veniţi din toate satele din jur.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.
Cuvântul rostit de P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la Evanghelia Zilei, despre vindecarea orbului din naştere. Pornind de la parabola evanghelică, Arhiereul le-a vorbit credincioşilor despre importanţa luminii trupeşti şi despre lumina duhovnicească, despre lumina sufletului, despre lumina din noi şi despre lumina din afara noastră.
Pentru meritele în păstorirea credincioşilor, preotul paroh Mircea Laza a fost distins cu titlul de iconom, adică cu dreptul de a purta brâu roşu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.