Lansarea Monografiei Tăuţii de Sus

0
1773
Aurelia Chiuzbăian şi Vasile Pop

Joi, de Ziua Eroilor, la şcoala din satul Tăuţii de Sus, a fost lansată cartea „Tăuţii de Sus, o monografie…”, scrisă de ing. Vasile Pop, prof. Aurelia Chiuzbăian şi Onisim Cadar, fiind de faţă 70 de cetăţeni şi fii ai satului ce locuiesc în oraşele vecine Baia Mare şi Baia Sprie. Au fost prezenţi şi primarul Dorin Vasile Paşca (Consiliul Local Baia Sprie a susţinut financiar acest volum!), redactorul de carte Nicoară Mihali, recenzorul Ana Maria Fălăuş (fiică a satului), Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare) şi editorul Pamfil Godja (ed. Eurotip Baia Mare).
Ideea a pornit de la necesitatea ca şi Tăuţii de Sus să aibă o „carte de identitate”, pe care sătenii să o prezinte în faţa oricui. Tinerii plecaţi la muncă în străinătate vor duce cu ei această carte, pentru a demonstra că locul unde s-au născut are o istorie milenară şi că bunicii şi strămoşii lor au fost oameni de ispravă. Autorii au explicat că munca de ani de zile pentru a aduna atîta informaţie în cele 420 de pagini au făcut-o din iubire faţă de ţinutul natal. Monografia este o „zidire spirituală”, care va rezista peste ani, iar generaţiile viitoare sînt chemate să o completeze. A fost o muncă grea, de sacrificiu personal, făcută de monografi localnici, fără experienţă editorială, dar care au avut sfătuitori buni. Munca a presupus cercetarea arhivelor şi a bibliotecilor, plus adunarea de informaţii vii de la bătrînii sa­tului. A rezultatul un „dar de suflet” (preţ, 50 lei).
Monografia este structurată după regulile curentului Gusti + Stahl, fiind prima lucrare despre istoria, geografia şi cultura acestui sat. Au mai fost cîteva încercări, dar au eşuat. Partea istorică este bogată în date. În sec. al XV-lea, aici era spitalul oraşului Baia Mare (locul exact nu a fost identificat). În Tăuţi se află cea mai veche biserică romano-catolică (600 ani). 48 de familii de iobagi români au ridicat biserica veche în anul 1773.  Pictorul Alexandru Duma din Tăuţii de Sus a fost singurul român membru al Şcolii de pictură din Baia Mare (în urmă cu 120 de ani). Monografia este o cale de a menţine contactul cu trecutul, de care tăuţenii pot fi mîndri. În 2016, se împlinesc  680 de ani de la atestarea documentară a satului Tăuţii de Sus.
Primarul Dorin Vasile Paşca a spus că tinerii noştri au absolvit una sau chiar două facultăţi, dar lucrează în Occident ca muncitori necalificaţi. Întrebaţi cine sînt şi de unde vin, vor folosi monografia ca pe o „carte de identitate”. Dr. Teodor Ardelean a vorbit despre cultura scrisă şi nevoia de a cunoaşte şi a ne cunoaşte, lăudînd efortul autorilor. Fostul prefect Anton Pop, fiu al satului, de asemenea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.