Pictura şi poezia, în tandem la bibliotecă

0
426

Artista plastică Voichiţa Cecălăcean a revenit în faţa publicului băimărean cu o nouă expoziţie de pictură. De data aceasta, arta plastică s-a îmbinat cu poezia, pentru că Voichiţa Cecălăcean şi-a etalat sensibilitatea şi în volumul de poezii, „Viaţa ca un dar”, lansat în 7 iunie la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Originară din Ţara Lăpuşului, artista este în prezent clujeancă. A absolvit Facultatea de Arte Plastice la clasa profesorului Teodor Botiş. iar de 5 ani se implică în activitatea UAP Tg. Mureş, unde este membră.
O atmosferă de „simfonie albastră” a învăluit Salonul Artelor. Voichiţa Cecălăcean a expus pe simeze lucrări realizate în tehnici diferite, recurgând la diferite tipuri de exprimare şi propunând teme diverse: peisaje, flori „de o candoare deosebită”. „Are lucrări absolut excepţionale, care ne dau încă o dată o probă a frumosului în splendoarea lui de trăire, ceea ce pentru un artist este minunat, iar pentru noi, receptorii, este bine plăcut inimilor. Aici, la bibliotecă, găzduim multe expoziţii, e una din cele mai frumoase expoziţii. Baia Mare e un oraş deschis la astfel de lucruri”, a declarat directorul Bibliotecii. Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, Mihai Tirică, o caracterizează pe Voichiţa Cecălăcean ca fiind o artistă „prolifică”, vine cu lucrări noi şi cu noi tipuri de exprimare. „După cum vedem, sunt segmente din mai multe tipuri de exprimare plastică. Dacă începe cu un realism, trece la o simţire profundă a artei, un salt spre modernism, spre abstractul specific zilelor noastre şi continuă cu aceleaşi sărituri de la abstract spre impresionismul băimărean”, a spus Mihai Tirică. Despre Voichiţa Cecălăcean, epigramistul Ioan Şiman spune că „întruneşte cele mai frumoase trăsături ale unui om de artă. Mă pronunţ printr-un catren: „Îţi dau în loc de epigramă,/ total sărutul de geneză,/ când sufletul ţi se destramă,/ în poezie pe simeze”.
Artista recunoaşte că are o legătură de suflet cu Maramureşul şi că se întoarce de fiecare dată cu drag în ţinutul natal. „Mă bucur că suntem împreună aici, în Baia Mare, în Maramureş, fiindcă fac parte din acest pământ. Deşi am plecat când aveam câţiva ani, n-am pierdut niciodată legătura cu Ţara Maramureşului şi nici cu cea a Lăpuşului”, a afirmat Voichiţa Cecălăcean. În final, artista a citit poezii din volumul lansat. Expoziţia de artă plastică rămâne deschisă până în 18 iunie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.