Vişeul de Sus îşi cinsteşte eroii

0
1789

Memoria eroilor care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară a fost cinstită de autorităţile locale, instituţiile şi cetăţenii oraşului Vişeu de Sus, cu ocazia zilei de 9 iunie.
În cele două războaie mondiale, dar şi în alte evenimente petrecute de-a lungul istoriei, mulţi români şi-au pus dragostea pentru ţară mai presus de propria viaţă. Această zi, Ziua Eroilor, a fost un prilej de a ne aminti şi de a-i comemora pe toţi acei care şi-au vărsat sângele pe câmpurile de luptă, în lagăre sau închisori, înălţând rugăciuni de pomenire pentru sufletele lor. Vişeuanii i-au comemorat, aşa cum s-a menţionat la eveniment, nu doar pe eroii vişeuani, maramureşeni, români, ci s-au rugat şi pentru ostaşii străini îngropaţi pe teritoriul ţării şi al oraşului (în cimitirul de la Miraj, la Făina şi în cimitirul de pe Poduri), dar şi pentru eroii români căzuţi în bătăliile din întreaga lume.
La Monumentul Eroilor Vişeuani, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă. Corul bărbătesc al Bisericii ”Buna Vestire” din Vişeu de Mijloc (pr. Ioan Dunca, dirijor Iuliana Tomoiagă) a intonat Imnul de stat şi Imnul Eroilor.
A urmat apoi cuvântul primarului oraşului, dl. Vasile Coman, care a prezentat respectele sale şi ale comunităţii pentru jertfa de sânge a înaintaşilor, afirmând, în încheiere: ”Cu profundă recunoştinţă în suflete şi în conştiinţă, preţuim pe toţi eroii luptelor pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi a neamului”. Un  moment plin de emoţie a fost cel în care cel din urmă reprezentant al veteranilor de război din Vişeu de Sus, Dancs Vasile, purtând tricolorul la piept, a amintit de morţii de pe câmpurile de luptă, rugând pe Dumnezeu pentru odihna acestora.
În cinstea tuturor celor căzuţi, autorităţile şi instituţiile oraşului Vişeu de Sus au depus coroane de coroane de flori la cele două monumente din centru: Monumentul Eroilor Vişeuani şi Bustul lui Nicolae Dunca. Nicolae Dunca a luptat în armata condusă de Alexandru Ioan Cuza, în Italia sub comanda lui Garibaldi, apoi a plecat în Statele Unite ale Americii, unde izbucnise Războiul de Secesiune şi s-a înrolat în Armata Nordului, devenind comandantul Regimentului 8 din New York. A murit în luptă la vârsta de 25 de ani. Statuia lui Nicolae Dunca a fost realizată de Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” – Cluj-Napoca şi ridicată în 24 octombrie 1999. La eveniment a fost prezent Vasile Iuga, preşedintele societăţii, şi generalul Alexandru Leordean, care au depus o coroană de flori.
Înţeleasă prin prisma semnificaţiei Înălţării la Ceruri a Mântuitorului Iisus Hristos, jertfirea de către toţi eroii a propriei vieţi capătă, la rândul ei, valoare de simbol. Dumnezeu să le facă parte de odihnă veşnică!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.