După 60 de ani – O întîlnire emoţionantă

1
673

În septembrie 1953, pe harta Maramureşului se înfiinţează Şcoala medie mixtă din Tg. Lăpuş. Patruzeci de copii veniţi de pe dealurile şi din satele Ţării Lăpuşului începeau un drum spre ştiinţă, cultură şi educaţie. Învăţăceii de atunci îşi încheie studiile în 1956, fiind prima promoţie cu zece clase. În pofida multor restricţii din acea vreme, o bună parte dintre ei au absolvit facultăţi de specialitate, devenind profesori, medici, ingineri, economişti ş.a. Treptat, şcoala lăpuşeană şi-a câştigat un renume prin rezultatele obţinute la diferite concursuri judeţene şi naţionale.
„Anii trec ca roua dimineţii/ Ieri eram mai tânăr ca şi azi”, spunea un poet. Organizarea întîlnirii de 60 de ani se datorează domnului Teofil Leşe, cu sprijinul dirigintelui, prof. Ioan Pop. Revederea după şase decenii de la absolvirea liceului a fost emoţionantă. Tinerii de atunci nu prea seamănă cu cei de acum, după 60 de ani. Părul s-a albit, au apărut ochelarii, ridurile s-au cam accentuat, dar a rămas entuziasmul tineresc şi dorinţa de viaţă.
Din motive organizatorice, întîlnirea s-a desfăşurat la Pensiunea „Rustic” din Baia Sprie. O unitate ultramodernă, amplasată într-un spaţiu cu multă verdeaţă şi flori, un adevărat colţ de Rai. În amintirea distinşilor profesori şi a unor colegi, pentru care timpul nu a mai avut răbdare să mai petreacă o zi împreună, a fost oficiat un Tedeum de pomenire la Biserica de lemn din Baia Sprie, păstorită de preotul Marius Cătană. A urmat ora de dirigenţie. Profesorul Ioan Pop, dirigintele adoptiv, deoarece primul diriginte, prof. Alexandru Moş, a trecut în lumea umbrelor, a strigat catalogul. Din nefericire, faţă de întîlnirea după 50 de ani, prea puţine voci au răspuns cu „prezent”. În cuvinte puţine, dar frumoase, foş­tii liceeni din Tg. Lăpuş au evocat, cu o sinceritate debordantă, momente din anii de şcoală şi din biografia lor. Profesorul universitar Tănase Filip, fost dascăl şi director al acestei unităţi de prestigiu din Ţara Lăpuşului, prezent la întîlnire, prin cuvintele exprimate a dat o finalitate orei de dirigenţie.
Da. Putem spune că a fost o întîlnire reuşită, cu mare încărcătură emoţională, graţie organizatorilor.

1 COMENTARIU

  1. Le doresc absolventilor din prima promotie „Viata lunga si fericita”.Si pentru ca daruind vei primi :dnei profesoare Ivasiuc si dlui profesor Boga , care mi-au fost si profesori si mentori in aceasta UNIVERSITATE a Tarii Lapusului multa afectiune si recunostiinta!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.