Ministrul Irimescu se apără!

0
430

În ce priveşte acuzaţia privind neacordarea la timp a subvenţiilor de către APIA, ministrul Achim Irimescu spune că întîrzierile se datorează fostei conduceri.
Ordinul 619 a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plată a început la jumătatea lui aprilie, deci cu o lună jumătate întârziere. Contractarea modulului de plăţi trebuia realizată cu 1 an înaintea demarării plăţilor în avans, dar s-a făcut de abia la sfîrşitul lunii iulie 2015 (abia în 30 iulie 2015 a fost adoptată HG nr. 596/22.07.2015). Decizia finală privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisă Comisiei Europene de abia în octombrie 2015, deci era imposibilă realizarea modulului de plăţi până la 16 octombrie – data la care ar fi trebuit să înceapă plăţile în avans! Fosta conducere a Ministerului nu a asigurat la timp fondurile necesare modulului de plăţi ca urmare a întîrzierii în aprobarea actului normativ. Eliminarea cooperativelor şi asociaţiilor de la accesul fondurilor pentru păşuni a fost o altă greşeală. La acestea se adaugă decizia eronată a fostului ministru de a aplica în 2015 şi 2016 un număr mult prea mare de scheme de plăţi în cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 faţă de 21 de scheme în anul 2014!
Dar aceste întîrzieri pălesc în faţa eşecului în absorbţia fondurilor de dezvoltare rurală: dezangajarea în 2015 a 1 miliard euro şi corecţii financiare pentru cele două agenţii de plăţi în sumă de peste 800 milioane euro (numai pentru descărcarea de conturi a celor două agenţii, în anul 2015, sînt penalizări de 80 milioane euro).
Fostul ministru a indus în eroare Ministerul Finanţelor Publice, solicitînd creş­terea salariilor la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pe motiv că acestea s-ar plăti din fonduri europene. Întrucît salariile trebuie plătite din bugetul naţional, la începutul acestui an, actualul ministru a trebuit să găsească soluţii pentru plata salariilor pentru cei 1.800 de salariaţi ai AFIR!

Stiri agricole

Cererea de plată pentru anul 2016 este  de 9 ori mai simplificată faţă de cea din 2015.
Au fost reintroduse cooperativele şi asociaţiile agricole la subvenţii.
Exportul de ovine în ţările din Orientul Mijlociu a fost deblocat – peste 750.000 ovine au fost deja exportate.
Se fac demersuri la Comisia Europeană pentru liberalizarea regimului de export al cărnii de porc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.