Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile – cum este cunoscută în popor, a adunat mii de credincioşi în biserici. Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a îmbrăcat haine de lumină în această zi specială, în care a fost sărbătorit şi hramul lăcaşului de cult închinat Sfintei Treimi.
Biserica a fost împodobită şi de mulţimea de credincioşi, unii dintre ei veniţi în costume populare pentru a cinsti aşa cum se cuvine ziua în care a luat fiinţă, în chip văzut, Biserica lui Hristos. Pentru al doilea an consecutiv, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Rusalii în spaţiul de sus al catedralei, de un sobor de preoţi şi diaconi în fruntea căruia s-a aflat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Satmarului.
La cincizeci de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi la zece zile după Înălţare, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt. În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostolii lui Hristos. Din acest moment, apostolii care aveau să propovăduiască în toată lumea cuvântul lui Dumnezeu au devenit alţi oameni. „Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi ca de foc peste ei, deoarece Duhul e foc mistuitor, foc purificator. Focul material este cel ce curăţă metalele, rugina şi scoate impurităţile din orice materie pământească, iar Duhul Sfânt curăţă zgura interioară a omului. Focul este cel care curăţă, dar şi cel care aprinde inima, o încălzeşte ca să creadă şi să ardă de dragostea lui Dumnezeu”, a explicat PS Iustin Sigheteanul. Arhiereul-vicar a mai arătat că „sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt este începutul văzut al Bisericii lui Hristos pentru că dacă biserica lui Hristos pe care a venit să o întemeieze s-a temeluit începând cu Întruparea, propovăduirea, pătimirea, răstignirea, moartea şi Învierea Domnului, prin Pogorârea Duhului Sfânt ea s-a sfinţit. A primit pecetea şi arvuna darului Duhului Sfânt, iar primii slujitori ai Bisericii lui Hristos, sfinţii şi de Dumnezeu purtători apostoli ai Domnului, au fost îmbrăcaţi cu putere de sus şi au intrat în exerciţiul funcţiunii, acela de apostolat universal, să propovăduiască Evanghelia la toată făptura”. „Biserica Ortodoxă, care n-a adăugat şi n-a împuţinat şi care nu are învăţături lumeşti, este Biserica celor şapte sfinte Sinoade Ecumenice, este biserica lui Hristos, stâlp şi temelie, Adevăr. La aceste sinoade, oamenii nu au adăugat învăţături lumeşti, în celelalte biserici, persoane particulare au adăugat învăţături pe care le-au promulgat aşa cum promulgă preşedintele o lege”, a adăugat ierarhul maramureşean. Conform tradiţiei, la finalul Sfintei Liturghii, au fost sfinţite spicele de grâu care simbolizează limbile de foc sub forma cărora s-a pogorât Duhul Sfânt. Cei peste 5.000 de credincioşi care au asistat la slujbă s-au întors acasă cu spice de grâu în mâini şi cu Aghiasmă sfinţită în această zi. La final, au fost oferite şi diplome de vrednicie pentru binefăcători, respectiv Florăriei Laura, pentru că oferă florile pentru Catedrală pe tot parcursul anului; lui Florin şi Rozalia Lazăr, pentru ajutorul financiar; preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, care şi-a încheiat mandatul; inginerului Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială, pentru ajutorul acordat Catedralei de-a lungul timpului. De asemenea, au fost premiaţi câştigătorii primului concurs de muzică bizantină, care a avut loc săptămâna trecută, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.