Revistă şcolară în acronim lansată la Vişeu de Jos

0
530

În ziua de 16 iunie, Şcoala Gimnazială din Vişeu de Jos s-a îmbrăcat în flori de sărbătoare. Un eveniment important îşi aştepta desfăşurarea. Sala Centrului de Documentare şi Informare pare prea mică pentru cei prezenţi la manifestare. Notez dintr-o fugă de condei personalităţile locale prezente, primarul reales Şimon Găvrilă, o parte din noul Consiliu Local, preoţii ortodox Şanta Iustin, de la Parohia ortodoxă 2, şi greco-catolic, de la Biserica de pe “Podurile Popii”, Tivadar Mircea, poetul Pop Gheorghe Vasile etc.
Moderatorul discuţiilor este directorul Tomoiagă Vasile, aflat în prezidiu, alături de Hotea Ioan şi Hapca Ianoş. În partea stângă a sălii, un grup de elevi îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Se fac prezentările, prof. dr. ing. Năsui Vasile, fiu al satului, fiind în centrul atenţiei.
Despre ”facerea” revistei vorbeşte redactorul dr. Nicoară Mihali, ce prezintă şi filmul domniei sale «Eroii Borşei», în care apar ravagiile războiului, văzute prin dragostea neîmplinită dintre o româncă şi un soldat ungur, plecat la război, pe care femeia din film îl mai aşteaptă încă. Prof Hapca Ianoş explică publicului prezent de unde vine numele revistei, după cum putem citi pe prima copertă a acesteia, ajunsă la cel de al şaselea număr. Revista se cheamă VIMCE, un acronim ce provine de la V – voinţă, I – inteligenţă, M – memorie, C – credinţă şi E – educaţie, componente ce întregesc o personalitate.
Prof. Petrovan Lupu evidenţiază apropierea calendaristică a evenimentului de Ziua Eroilor şi face elogiul acestora evocând moartea, aşa încât recită integral ultima poezie a lui Corneliu Vadim Tudor. Trece apoi la poetul Nichifor Crainic, recitind poezia: ”Unde sânt cei care nu mai sânt?”. Cum termină prof. Lupu Petrovan poezia, parodistul Lucian Perţa recită în gestica-i caracteristică parodia publicată a poeziei lui Crainic.
Lazăr Năsui, prietenul din copilărie al lui Vasile Năsui, evocă momente petrecute de aceştia cu mai bine de 50 de ani în urmă. Îi evocă în câteva cuvinte pe părinţii acestuia, tatăl lui, Năsui Vasile Zvorean, lăcătuş la Revizia de vagoane, şi mama domnului profesor, Năsui Anuţa, o femeie cu voce blândă. De asemenea, vorbeşte despre importanţa jcului de şah pe care l-au învăţat împreună. Şahul arată că toţi pornim în viaţă cu şanse egale, chiar dacă suntem de culori diferite, fiind în complexitatea sa un model filosofic. Discursul lui Lazăr Năsui este construit pe trei componente: prima – ”cunoaşte-te pe tine însuţi”; a doua, extrapolând, ”nu ne cunoaştem pe noi înşine” (prezentând, aici, fapte necunoscute din istoria Vişeului de Jos); a treia, “cunoaşterea noastră de către ceilalţi”.
E momentul în care intră în scenă poetul din Petrova, Ion Petrovai, care, după urările de viaţă lungă adresate revistei lansate, trece la lectura unei poezii din volumul ”Gustul rădăcinii”, 2010: ”Confesiunea (elevilor mei)”. Lucian Perţa este prezent cu parodia versurilor, prinsă în volumul său: «Maramureş-ţară veche, cu poeţi fără pereche», 2016. Prof. Ioan Hotea declară că se simte ca acasă în această şcoală, fiind prezent la cinci dintre cele şase prezentări ale revistei şi consideră că este o zi a şcolii din Vişeul de Jos.
Dr. Anuţa Pop, directoarea Centrului Social-Cultural din Vişeu de Sus îşi exprimă bucuria că se întâlneşte cu dascălii pe care i-a avut în această şcoală, observând şi valul tânăr de cadre didactice, cărora le urează împliniri deosebite în activitatea la catedră. Prof. Mandric Adrian prezintă un scurt istoric al revistelor şcolare din zona noastră, amintind şi de «Zimbrul», revista Liceului «Bogdan-Vodă» din Vişeu de Sus, care alături de altele s-a pierdut în timp. Este bucuros că revista VIMCE îşi urmează cursul. Prof. Gliga Valer, ce reprezintă împreună cu încă cinci colegi Şcoala cu copii cu deficienţe din Vişeu de Sus, apreciază revista şi buna colaborare între cele două şcoli.
Prof. dr. ing. Vasile Năsui, după o prezentare a parcursului, şcoala elementară în sat, liceul în oraşul din apropiere, facultatea de mecanică din Iaşi, repartiţia în Baia Mare, unde a lucrat într-o singură întreprindere 29 de ani, doctoratul, trecerea în învăţământul universitar (asistent, conferenţiar, profesor, profesor emerit, profesor conducător de doctorate), amintind de lucrări ştinţifice, cărţi publicate, manuale, în pregătire cartea: «Religie şi tehnică», 30 de brevete de invenţii, 51 de ino­vaţii aplicate, titlul de «inventator de elită», îşi aminteşte de zilele copilăriei, de preocupările copiilor de la gară, de jocul de şah multiplicat în sute de partide, de evenimentele ieşite din comun ale satului din vremea comunismului.
Evenimentul este completat de un frumos program artistic susţinut de elevii şcolii: Turc Raluca Ştefania, din clasa a treia interpretează la orgă «Sonatina» de M. Klementi, opus 36, nr. 2. Urda Alesia Hadas, tot la orgă, din aceeaşi clasă, învăţătoare fiind doamna Pop Anuţa, cântă «Sonatina» de Beethoven. Nici nu ştii ce să faci, să te laşi cuprins de mirajul muzicii sau să urmăreşti îndemnărea şi uşurinţa cu care elevele jonglează cu tonalităţile. Năsui Andrei, clasa a II-a în costum popular specific zonei a cântat un cântec pur vişeuan. Şanta Maria Iustina, clasa a V-a, a recitat o poezie publicată în revistă, ”Eu şi Soarele”, Şimon Adrian-Vasile, clasa a V-a, şi-a prezentat poezia proprie ”Lacrimile ploii”. În final, se citeşte un text emoţionant de către Paşcu Iliuţă, clasa a V-a, text aflat de asemenea în revistă, ”Scrisoare către Dumnezeu”.
A fost un eveniment deosebit. Felicitări Şcolii Gimnaziale Vişeu de Jos pentru lansarea celui de-al şaselea număr al revistei!

Lazăr Năsui

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.