Elie Wiesel a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani

0
423

Elie Wiesel s-a născut în Sighetu Marmaţiei, la 30 septembrie 1928, al treilea copil dintre cei patru ai Sarei şi ai lui Şlomo Wiesel. Familia Wiesel se ocupa de comerţ, având o băcănie, aceasta fiind sursa lor de existenţă. Oraşul Sighet în acea perioadă avea o comunitate evreiască de 38,6%.

Elie Wiesel a început din copilărie, la sugestia tatălui său, să înveţe ebraica. De mic, a făcut studii religioase, exclusiv în idiş şi ebraică. În familia Wiesel, se vorbea în idiş, adesea citeau presă în germană, iar la băcănia familiei se vorbea, în funcţie de cum o impunea situaţia, maghiara şi româna. În aprilie 1944, Elie şi întreaga sa familie a fost internată într-un lagăr de concentrare. O lună mai târziu, pe 16 mai 1944, cu toţii au fost transportaţi la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Mama şi sora sa, în vârstă de 7 ani, au fost despărţite de restul familiei, Elie şi cu tatăl său rămânând împreună şi fiind obligaţi să facă muncă silnică în fabrica ce aparţinea complexului Auschwitz III Monowitz, Buna-Werke.

În 1969, la vârsta de 41 de ani, s-a căsătorit cu Marion Erster Rose, colaboratoarea şi traducătoarea sa în limba engleză, cu care are un fiu, Elisha. Marion Wiesel, editoare, scriitoare şi traducătoare – a tradus 11 dintre cărţile lui Elie Wiesel din franceză în engleză, a scris un film documentar despre copiii ucişi în holocaust Children of the Night („Copiii nopţii”) ş.a. a fost decorată de către preşedintele Clinton cu the Presidential Citizens Medal. Soţii Elie şi Marion Wiesel au creat Fundaţia Elie Wiesel pentru Umanitate.
În anul 1986, Wiesel a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel: „mesager pentru omenire”, datorită faptului că, prin lupta sa pentru a se împăca cu „experienţa personală de umilire totală şi de dispreţ total faţă de umanitate din lagărele de concentrare ale lui Hitler”, precum şi prin nenumăratele „lucrări practice în cauza păcii”, a transmis omenirii un mesaj puternic „de pace, ispăşire şi demnitate umană”. Elie Wiesel s-a aflat întotdeauna în primele rânduri pentru a condamna acţiunile criminale ale guvernelor nedemocrate, pentru a opri acţiuni de distrugere a unor comunităţi etnice din Europa, Africa sau Asia.
placa EWÎn anul 1996, a fot numit membru al Academiei de Artă şi Literatură din România, iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România îi poartă numele.
A publicat 57 de cărţi – cea mai celebră fiind «Noaptea», o descriere autobiografică despre viaţa în lagărele de exterminare naziste. Wiesel a mai funcţionat ca profesor de ştiinţe umane şi de filozofie la institutele: Universitatea Bos­ton, Universitatea Yale, Colegiul Eckerd din St. Petersburg, Florida; între 1997 şi 1999, a fost profesor-invitat de studii iudaice la Colegiul Barnard. La vârsta de 80 de ani, profesorul Wiesel a continuat să predea şi să conducă la Universitatea din Boston Centrul Elie Wiesel pentru studii iudaice.
Între anii 1978 şi 1986, ca preşedinte a Presidential Commission on the Holocaust (Comisiei Prezidenţiale a Holocaustului), numită ulterior Consiliul American pentru Păstrarea Memoriei Holocaustului, a activat pentru construirea în Washington DC a Muzeului American al Holocaustului.
În iulie 2002, Elie Wiesel a făcut o scurtă vizită în România, ca invitat personal al lui Ion Iliescu, preşedintele României, pentru a inaugura la Sighet Casa memorială Elie Wiesel, casa în care s-a născut şi care a fost restaurată de către Guvernul Român. Casa memorială Elie Wiesel cuprinde o prezentare a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, profesorul Elie Wiesel, care s-a născut aici. Sunt redate atât atmosfera de epocă în care a copilărit Elie Wiesel, cât şi specificul comunităţii evreieşti. Exponatele pun în evidenţă personalitatea lui Elie Wiesel prin opera acestuia, expusă în dulapuri şi vitrine. Tot aici, pe panouri special concepute, sunt prezentate secvenţe biografice, iar prin fotografii sunt rememorate vizitele lui Elie Wiesel în Sighetul Marmaţiei şi întâlnirile sale cu membrii comunităţii şi cu oficialităţile locale. Cu această ocazie, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu cea mai înaltă distincţie românească, ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer. Preşedintele a numit, în octombrie 2003, o Comisie Internaţională de Studiere a Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, numită ulterior „Comisia Wiesel”, compusă din personalităţi publice din România, Statele Unite, Franţa, Germania şi Israel, raportul căreia a fost publicat în 2004-2005.
Elie Wiesel a fost decorat şi înnobilat de Regina Angliei cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant. Universităţi şi institute din lume i-au decernat 136 de titluri de Doctor Honoris Causa (numărul cel mai mare de doctorate Honoris Causa acordate cuiva). Elie Wiesel a fost Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.
Horia SCUBLI,
Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.