Ziua Franţei – sărbătorită la Vişeu de Sus

0
2981

În perioada 12-16 iulie Primăria, Consiliul Lo­cal, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus şi Asociaţia ”Vasile Tomoiagă” au organizat o serie de evenimente culturale şi sportive, în cadrul proiectului de cooperare cu oraşul francez Croissy sur Seine.
Anul acesta, evenimentele au avut o încărcătură aparte pentru reprezentanţii oraşului Croissy sur Seine şi al asociaţiei ”Croissy sans Frontières”, Natacha Derveaux şi René Martin, pentru prima dată sărbătorindu-se Ziua Franţei la Vişeu de Sus.
Evenimentele dedicate acestei zile se datorează unui proiect ce s-a dezvoltat frumos în cadrul parteneriatului dintre cele două oraşe: ”Atelierul de franceză”, proiect în care sunt implicaţi activ, pe de o parte peste 30 de elevi ai Liceului Teoretic ”Bogdan-Vodă” din Vişeu de Sus, coordonaţi de prof. Amalia Trifoi, iar de cealaltă parte membri ai Asociaţiei ”Croissy sans Frontières” şi tineri din Liga Studenţilor Români din Străinătate Filiala Franţa.
Proiectul presupune spri­jin concret oferit elevilor din Vişeu de Sus pentru aprofundarea limbii franceze. În acest sens, pe tot parcursul anului, s-au realizat cursuri informale, prin intermediul internetului, pe diverse teme de interes pentru elevii implicaţi. De asemenea, partenerii francezi au oferit liceului vişeuan peste 80 de cărţi de literatură, ghiduri, dicţionare, care le vor permite elevilor să-şi perfecţioneze cunoştinţele de limbă, cultură şi civilizaţie franceză. Rezultatele eforturilor comune sunt deja vizibile, atât privitor la numărul elevilor de clasa a XII-a care au ales să susţină proba de competenţă lingvistică la limba franceză, cât şi la nivelul cunoştinţelor demonstrate la clasă.
În cadrul evenimentelor de la Vişeu de Sus, tinerii coordonaţi de prof. Amalia Trifoi au demonstrat celor prezenţi, francezi şi români deopotrivă, bune cunoştinţe de limbă franceză, interes şi talent artistic, pregătind un program special dedicat zilei de 14 iulie, la Liceul Teoretic ”Bogdan-Vodă”.
Invitaţii au fost întâmpinaţi de dna director adjunct Floare Pop-Vesel, prof. Amalia Trifoi şi întregul grup de elevi, care, pe parcursul ultimelor săptămâni s-au pregătit temeinic pentru întâlnirea cu profesorii lor informali din Franţa. Fiind Ziua Naţională a Franţei, primarul Vasile Coman s-a adresat în mod oficial partenerilor francezi, mulţumindu-le pentru sprijinul oferit elevilor. De asemenea, Vasile Tomoiagă – iniţiatorul proiectului, dr. Anuţa Pop – directorul Centrului Cultural-Social, Floare Pop-Vesel – director adjunct al liceului şi prof. Amalia Trifoi, au vorbit despre importanţa acestui proiect.
Elevii şi-au început programul cu imnul de stat al Franţei, apoi au urmat o serie de scenete şi cântece în limba franceză, care s-au îmbinat armonios cu acorduri de pian. Partenerii francezi au fost extrem de impresionaţi de prestaţia elevilor şi de momentul pregătit, afirmând că a fost cel mai frumos mod în care ar fi putut să sărbătorească ziua de 14 iulie.
Mai mult decât atât, dat fiind faptul că din grupul celor ce studiază limba franceză fac parte elevi din toate clasele liceale, au decis ca începând din acest an, să ofere un premiu elevului din cadrul ”atelierului” ce va obţine cea mai mare medie la examenul de bacalaureat. Premiul constă într-o invitaţie la Croissy sur Seine, costurile fiind suportate de către francezi. Prima absolventă invitată, ce va participa, alături de delegaţia oraşului Vişeu de Sus la evenimentele din luna septembrie a acestui an este Nicoleta Pădureanu, ce s-a remarcat atât prin rezultatele la bacalaureat, cât şi prin temeinicele cunoştinţe de limba franceză.
Ziua de 14 iulie a demonstrat, o dată în plus, importanţa şi rezultatele proiectului de cooperare între Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.