Lucrări de asfaltare în comuna Asuaju de Sus

0
955

Asfaltarea drumurilor comunale în comuna Asuaju de Sus este în toi. Astfel se lucrează la mai multe drumuri comunale care fac legătura cu localităţile învecinate.
„Lucrările la drumul comunal 190, Odeşti – Băiţa de sub Codru – Asuaj, sunt în derulare. Noi avem cam 2 kilometri din totalul de 11. Fondurile sunt de la Ministerul Dezvoltării Regionale, pe Ordonanţa 28, în cuantum de aproape 10 milioane de lei: termenul de finalizare este anul viitor, însă constructorul estimează că va fi terminat  până în toamnă. De asemenea, un alt drum pe care se efectuează lucrări de reabilitare este cel care merge de la noi la Sălsig. Aici noi avem cam 3,9 kilometri, iar 6,9 – Sălsigul. Şi această investiţie este tot pe aceeaşi ordonanţă”, a declarat Ioan Boitor, viceprimarul comunei Asuaju de Sus.

Canalizarea, în impas

Autorităţile din Asuaj au introdus spre finanţare un proiect prin care s-ar rezolva problema canalizării în comună. Din păcate, criteriul populaţiei, eliminatoriu în ceea ce priveşte eligibilitatea proiectului, împiedică primăria să obţină finanţarea europeană, nerambursabilă: „Am de­pus acum proiectul pentru canalizare, dar din cauză că nu avem peste 2.000 de locuitori în comună, am înţeles că nu avem şanse ca să ne fie aprobat. Nu înţeleg însă de ce trebuie să fie pedepsiţi cetăţenii dintr-o comună mai mică. Sunt oameni şi ei, au nevoi exact la fel ca cei dintr-o comună mai mare. Singura soluţie rămâne asocierea cu alte comune, zic eu, cu Arinişul poate, dar cu Băiţa nu, că pe ei i-ar costa foarte mult să-şi facă reţea de canalizare, din cauza reliefului. La alimentarea cu apă stăm bine, că este reţea în toată comuna. Ne aprovizionăm de la Sălsig, unde avem trei puţuri forate plus staţia de tratare a apei. În aceste condiţii nu mai sunt probleme cu apa, ea este destulă. E contorizată la fiecare gospodărie în parte şi oamenii plătesc exact cât consumă. Dar oamenii sunt mulţumiţi aşa, că nu mai suferă de lipsa apei, mai ales bătrânii”, a explicat viceprimarul.

Dispensarul medical din centrul de comună
Dispensarul medical din centrul de comună

Dispensarul medical, în reabilitare

Dispensarul uman din centrul comunei a intrat în reparaţii. El este deservit de un medic de familie şi unul stomatolog. De asemenea, aici funcţionează şi un punct farmaceutic. Astfel, la imobil s-au schimbat geamurile şi uşile, urmând ca în perioada următoare să se facă faţada şi lucrări interioare ce ţin de utilităţi şi încălzirea centrală. Toate acestea costă bugetul local circa 80.000 de lei până în prezent. Căminul cultural din Asuaju de Jos a suferit o serie de lucrări de reabilitare. Acestea sunt în derulare şi se fac cu bani tot din bugetul local. Până în acest moment s-au făcut decontări de peste 140.000 de lei, schimbându-se geamurile şi uşile, iar acoperişul a fost reparat şi interiorul zugrăvit.

Centrul comunei Asuaju de Sus
Centrul comunei Asuaju de Sus

8 kilometri de uliţe pietruite

Un alt proiect aflat în derulare este şi cel legat de pietruirea drumurilor şi uliţelor laterale. În acest moment se pietruiesc circa 8 kilometri din total, din cauza fondurilor insuficiente, restul urmând a se face la anul: „Avem în derulare şi proiectul de pietruire a drumurilor şi uliţelor laterale. Investiţia este făcută tot din fonduri proprii. Sunt în jur de 8 kilometri pe care îi realizăm acum, restul din toamnă încolo. Ce problemă mai rămâne cu drumurile este cea legată de drumul judeţean care trece prin comuna noastră şi care a rămas tot în aceeaşi situaţie ca şi până acum, adică neasfaltat şi foarte greu practicabil. Răspunsul autorităţilor judeţene este acelaşi: nu sunt bani! Asta este explicaţia lor”, a conchis Ioan Boitor.

Cetăţenii, mulţumiţi… parţial

Oamenii sunt mulţumiţi cu lucrările făcute, dar ar vrea mai mult: „Este bine cu ce se face în comună, dar este loc şi de mai mult. Cred că ar trebui conducerea primăriei să încerce să rezolve problema canalizării în comună, ca să intrăm şi noi în lumea civilizată”, a spus Nelu Pop. „Se mai fac lucrări prin sat, dar nu îndeajuns zic eu. Sunt încă drumuri proaste, canalizarea care lipseşte, deci în noul mandat conducătorii primăriei au de lucru”, a precizat un alt localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.