Sărbătorile culturale ale oraşului Şomcuta Mare

0
846

Casa de Cultură „Aurel Buteanu” din inima Ţării Chioarului a fost duminică, 24 iulie, gazda manifestării „Zilelor culturale ale oraşului Şomcuta Mare”.

Prin sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, administraţia publică a oraşului Şomcuta Mare a reuşit să deruleze un eveniment cultural deosebit, în care şi-au etalat măiestria formaţii artistice care activează în Ţara Chioarului.
După intonarea Imnului Naţional, primarul urbei chiorene, Gheorghe Ioan Buda, împreună cu invitaţii: Octavian Pavel, primarul comunei Recea, Ioan Mătieş, primarul comunei Mireşu Mare, Gheorghe Pop, primarul comunei Săcălăşeni, Ioan Burde, primarul comunei Valea Chioarului, consilierii judeţeni Emil Marinescu şi Emil Munteanu şi deputatul Florin Tătaru, prin salutul adresat publicului şi formaţiilor participante, a deschis oficial sărbătoarea chiorenilor. Pe parcursul manifestărilor i-am avut oaspeţi pe domnii: Gabriel Zetea, Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi Lucian Morar, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Muzica corală reuşeşte acolo unde cuvintele eşu­ează în sudarea relaţiilor între oameni şi mai ales a sufletelor. Poate de aceea corurile au avut şi au un rol esenţial în păstrarea identităţii naţionale, culturale şi religioase a acestui neam. În momentele grele ale istoriei, corurile au ţinut vie flacăra speranţei, spiritul patriotic, ele fiind cea mai valoroasă carte de vizită a unei comunităţi, fiind un paşaport spre generaţiile viitoare a credinţei în neamul românesc şi în Bunul Dumnezeu. Chioarul a fost şi este centrul mişcării corale din Maramureş, aici încă din 1889 se cîntă coral, atunci învăţătorul Elie Pop, a pus bazele Corului Plugarilor din Şomcuta Mare. Astăzi, în oraş activează patru coruri care au încîntat publicul cu piese corale de factură diversă; cîntece religioase, prelucrări din folclor, muzică corală din repertoriul internaţional şi cîntece patriotice. Au evoluat în scenă: Corul „Cînturi din Chioar” din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca; Corul „Glasul Chioarului” al Casei de Cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare, dirijat de Iustin Podăreanu; Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, condus de Andrei Dragoş; recitalul coral a fost încheiat de Corul „Buciumenii Chioarului” din Buciumi, dirijat de Ion Gabriela.
Sărbătorile-culturale-ale-oraşului-Şomcuta-Mare2Chioarul este un pămînt binecuvîntat de Dumnezeu, cu dealuri încărcate de livezi şi vii, cu oameni de omenie cu o spiritualitate deosebită, care trebuie scoasă în evidenţă şi promovată pentru a fi cunoscută. Acesta este motivul pentru care în cadrul manifestărilor de duminică a fost lansată revista „Şomcuta Mare, vatră de cultură şi civilizaţie a Ţării Chioarului”. Revista a fost realizată cu sprijinul oraşului Şomcuta Mare prin programul de finanţare nerambursabilă pe anul 2016 de către Asociaţia Nord Pentru Cooperare şi Integrare, fiind prezentată publicului de primarul Gheorghe Ioan Buda, profesorul Rodica Silvia Pop şi profesorul Andrei Dragoş.
Limba şi arta tradiţională sunt actele de identitate ale unui popor, prin ele ne definim şi ne afirmăm ca naţiune. Chioarul, ca zonă folclorică bine definită a judeţului Maramureş, deţine o zestre valoroasă în acest domeniu care a fost etalată scenic în cadrul sărbătorii de Ansamblul „Cioltişorul” din Ciolt, ansamblu nou constituit, instruit de Raul Bogdan, Ansamblul „Mugurii Codrului” din Mireşu Mare condus de Emilia Pop: Ansamblul „Tradiţii din Chioar” din Valea Chioarului, instruit de Raul Bogdan; Clubul Elevilor din Şomcuta Mare a adus în scenă Ansamblul „Doina Chioarului” coordonat de Ionel Coteţ; din Finteuşu Mare a evoluat Ansamblul Folcloric „Stejarul” coordonat de Andrei Dragoş. Raluca Micle a încîntat publicul cu două cîntece din Chioar. Şomcuta are o numeroasă comunitate de romi care, prin Tudor Lacatoş „Elvis Romano” şi Ansamblul „Romnanes”, ne-au prezentat în scenă cîntecele şi dansurile etniei rome.
Sărbătorile-culturale-ale-oraşului-Şomcuta-Mare1Regalul folcloric şi sărbătoarea şomcutenilor s-au încheiat printr-o remarcabilă evoluţie artistică a Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, care prin soliştii Marian Raţ, Andreea Ghiţiu, Cecilia Bozga, Ionuţ Sima şi Ileana Bumbar, prin suitele de dansuri din Bucovina, Dobrogea, Zarand şi Cîmpie, ne-au convins încă o dată că românii au o zestre folclorică inestimabilă şi ne-au demonstrat de ce Trofeul „Templul de Aur” acordat pentru cel mai bun ansamblu folcloric mondial, la Festivalul de Folclor de la Agrigendo-Sicilia, se află în vitrina ansamblului băimărean.
Primarul Şomcutei Gheorghe Ioan Buda spunea: „organizăm această acţiune pentru promovarea scenică a artei tradiţionale din Chioar, pentru promovarea zonei prin cultură tradiţională, pentru stimularea formaţiilor artistice cu speranţa că Şomcuta Mare va fi un centru spiritual de referinţă în Nord-Vestul României”.
Andrei DRAGOŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.