Tinerii Greco-catolici din Maramureş au participat la Întâlnirea Mondială a Tinerilor de la Cracovia

0
511

Unsprezece tineri din Eparhia greco-catolică de Maramureş, însoţiţi de pr. Daniel Pop (pa­roh de Băseşti şi Oarţa), au participat la Cracovia (Polonia), la Întâlnirea Mondială a Tinerilor, ediţia a XIII-a.
În ce priveşte programul la care tinerii maramureşeni au luat parte, pr. Daniel ne-a spus: „Am participat la întregul program propus de organizatorii ZMT şi în plus, la catehezele în limba română, ce au avut loc la biserica Świętego Stanisława BM”.
Programul ZMT a început în 25 iulie, cu Sfânta Liturghie şi ceremonia de deschidere şi s-a încheiat duminică, 31 iulie, cu Sfânta Liturghie finală, celebrată de Sf. Părinte Papa Francisc. Tinerii din Maramureş au fost cazaţi în parohia Świętej Marii Magdaleny (Głogoczów 74), iar în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică au fost prezenţi în Campusul Misericordiae, unde a avut loc noaptea de rugăciune şi veghe cu Sfântul Părinte Papa Francisc.
Pe lângă momente de rugăciune şi meditaţie, programul săptămânii a prevăzut şi momente artistico-culturale ale tinerilor.
Tema ZMT a fost: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7). „Această a cincea fericire a fost aleasă de Papa Francisc ca temă pentru Ziua Mondială a Tineretului Cracovia 2016. Este cunoscută remarcabila contribuţie pe care sfânta Faustina Kowalska a adus-o în contemplarea milostivirii divine şi răspândirea acestei devoţiuni de către sfântul Ioan Paul al II-lea. Tocmai de aceea organizatorii Zilei Mondiale a Tineretului 2016 au definit Polonia ca fiind campus misericordiae”.
Denumirea „Ziua Mondială a Tineretului” a luat naştere la Roma în anul 1986, când s-a constatat că la întâlnirile de rugăciune cu Sfântul Părinte Papa participau mai mulţi tineri decât la orice festival mondial din acea vreme. De atunci, o dată la doi sau trei ani, ZMT s-a organizat în diferite continente şi la fiecare ediţie au participat între două şi cinci milioane de tineri de diferite confesiuni, de pe toate continentele (În anul 1995, în Parcul Rizal din Manila- Filipine s-au adunat în rugăciune cinci milioane de persoane. Această întâlnire a intrat în cartea recordurilor ca cea mai mare întâlnire din istorie). Ajunşi la a treisprezecea ediţie, Polonia este cea care, pentru a doua oară, găzduieşte Întâlnirea mondială a Tineretului. În anul 1991, tinerii din întreaga lume s-au adunat la Czestochowa împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea, de origine poloneză.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.