Interpelare la Ministerul Mediului pe tema depozitului ecologic de la Fărcaşa

0
332

Deputatul maramureşean, Cornelia Negruţ, a intrat în posesia răspunsului ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, la interpelarea parlamentară referitoare la întârzierile investiţiei depozitului integrat de prelucrare şi depozitare a deşeurilor din judeţul Maramureş, pe care l-a prezentat spre informare cetăţenilor, printr-un comunicat de presă.
„Maramureşul are în derulare un program complex de implementare a depozitului integrat pentru preluarea deşeurilor casnice şi industriale de pe întreaga suprafaţă a judeţului. Proiectul se confruntă însă cu situaţii deloc uşor de soluţionat, având în vedere că pentru realizarea sa finală este nevoie de acceptul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ. Astfel, în prezent opt din cele 76 de UAT-uri din judeţ nu au adoptat hotărârile de aprobare a documentaţiei aferente delegării serviciilor de colectare şi transport în cadrul proiectului: Târgu Lăpuş, Rona de Sus, Moisei, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos, leud, Ruscova şi Bocicoiu Mare. Mai mult, pentru comuna Bocicoiu Mare, Instituţia Prefectului judeţului Maramureş a cerut dizolvarea Consiliului Local din cauza împotrivirii la acest proiect. Într-o întâlnire cu factorii decizionali ai judeţului Maramureş, primarilor localităţilor care se împotrivesc li s-au explicat riscurile neadoptării hotărârilor de acceptare a documentaţiilor aferente delegării serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor, având în vedere rigurozitatea legislaţiei europene referitoare la investiţiile finanţate. Pe de altă parte, primăriile care se opun susţin că procesul de preluare şi transport a deşeurilor poate fi grevat de insuficienţa punctelor de colectare, precum şi că s-ar descurca mult mai bine cu servicii de colectare a deşeurilor pe plan local”, a subliniat parlamentarul maramureşean în demersul său oficial trimis conducerii Ministerului Mediului.
Ministerul Mediului nu are în atribuţii monitorizarea proiectului
În răspunsul oferit la interpelarea Corneliei Negruţ, ministrul Paşca Palmer a precizat: „Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu autorităţile de mediu din subordine informează administraţia publica locală şi judeţeană cu privire la obligativitatea acestora de a respecta prevederile legale în vigoare privind protecţia mediului şi se asigură că acestea sunt îndeplinite. Conform Hotărârii Guvernului nr. 38/2015, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea publică centrală de mediu, nu are în atribuţii alocarea de fonduri în vederea închiderii şi ecologizării depozitelor de deşeuri şi în urmărirea stadiului de finalizare a proiectelor finanţate prin “Sistemul de Management Integrat al deşeurilor”. „Lucrurile sunt extrem de complicate în acest guvern tehnocrat! Şi greu, se pare, de înţeles. Eu am întrebat clar cum poate interveni Ministerul Mediului pentru a media conflictul existent şi a fluidiza realizarea acestei investiţii! Mi s-a răspuns că Ministerul Mediului nu are atribuţii! Păi nu Garda de Mediu ar trebui să verifice aceste lucrări, după finalizarea lor? Este incredibil cum tratează acest guvern cetăţenii plătitori de taxe şi impozite. Sper ca maramureşenii să taxeze la rândul lor asemenea metehne păguboase”, a conchis deputatul Cornelia Negruţ, după primirea răspunsului din partea ministrului Mediului. (c.v.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.