Transportatorii au ieşit în stradă

0
458

Claxoanele au răsunat prelung ieri, 2 august pe străzile din Baia Mare. Transportatorii rutieri au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la nemulţumirea lor privind creşterea poliţei RCA. În semn de protest, aceştia au blocat zona dintre sensul giratoriu de la Casa Tineretului până aproape de sensul giratoriu de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Su­păraţi pe guvernanţi, protestatarii au declarat că e ultimul miting. După acesta va urma o formă de protest mult mai gravă dacă nu vor fi ascultaţi, şi anume blocarea drumurilor din judeţ.

Zeci de transportatori maramureşeni au venit încă de la primele ore ale dimineţii cu maşinile din dotare pentru a participa la mitingul organizat în zona Bulevardului Unirii. Protestul care a început la 8.30 s-a încheiat la ora 11. Atmosfera de la protest a fost una zgomotoasă pentru că protestatarii au vrut să se audă „glasul şoferilor”, apăsând prelung pe claxoanele maşinilor. Principala nemulţumire a celor care au ieşit în stradă e legată de majorarea semnificativă a poliţelor RCA. Unii dintre transportatori spun că dacă acestea nu se vor diminua, vor ajunge în imposibilitatea de a-şi continua activitatea în transport.

transportatori (11)„Protestăm împotriva preţurilor de la RCA care sunt foarte mari. Nu se poate în halul acesta. Nicăieri în Europa nu există aşa ceva. Ne afectează foarte tare. Am cumpărat maşini noi. Plătim leasing, CASCO, RCA-ul, licenţă de transport. Sigur că nu ne convine, deoarece nu putem acoperi cheltuielile. În modul acesta nu e deloc rentabil, n-avem cum să mai continuăm”, a spus unul dintre protestatari. Un alt transportator a arătat că „s-a ajuns la 22.000 de lei. E foarte mult. Ne afectează mult. Motorina, toate sunt scumpe, mai ales RCA-ul. În ultima lună s-a dublat RCA-ul la maşini”. la rândul său, liderul Sindicatului Şoferilor din Maramureş, Cosmin Lakatoş a afirmat că revolta e cu atât mai mare, cu cât nu s-a respectat protocolul semnat în iarna lui 2015, prin care asiguratorii şi Administraţia de Supraveghere Financiară dădeau asigurări că poliţele nu se vor majora, decât justificat şi după consultarea factorilor implicaţi. „ASF şi asigurătorii au semnat în decembrie un protocol cu transportatorii care nu s-a respectat. Gândiţi-vă că la un tir a ajuns până la 22.800 de lei, poliţa RCA. Mulţi transportatori din Maramureş se gândesc să-şi mute maşinile în alte ţări, fiindcă sunt mult mai respectaţi şi vor crea noi locuri de muncă acolo. Noi speram că ASF-ul şi guvernarea noastră să vadă ce soluţii normale sunt să deblocheze această situaţie. Poliţele, în 2013-2014 pentru acelaşi tir era în jur de 3.500 de lei. Acum au crescut de 6 ori”, a punctat Cosmin Lakatoş. O delegaţie a transportatorilor s-a deplasat şi la Prefectura Maramureş unde şi-au prezentat revendicarea. Autorităţile judeţene au primis că vor prezenta la nivel central problema protestatarilor. În cazul în care nu se va recurge la micşorarea poliţelor RCA, transportatorii ameninţă că vor bloca drumurile din judeţ şi că protestul se va extinde la nivel naţional.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.