Dezechilibre legate de orele de muncă ale medicilor

0
659

• Conducerea CFSMR protestează

Ministerul Sănătăţii a trimis către Direcţia de Sănătate Publică precizări în vederea aplicării prevederilor din OUG 20/2016, începând  cu 1 august 2016.
Conducerea Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (vicepreşedinte, dr. Piroska Zagyva Baia Mare şi preşedinte, dr. Victor Eşanu) a emis un comunicat prin care motivează  nemulţumirea în continuare a medicilor:
„La scurt timp după apariţie, federaţiile sindicale care au participat la negocieri, în urma invitaţiei ministerului, au publicat comunicate, explicând rezultatele sau lipsa rezultatelor. Nu comentăm aici a cui vină este că nu sunt rezolvate solicitările juste ale corpului medical în privinţa drepturilor cu care trebuie întocmite contractele cu timp parţial de lucru pentru activitatea prestată în linia de gardă în afara normei legală de lucru, dar arătăm efectele care urmează.
Prima constatare este că va exista în continuare un dezechilibru din perspectiva resurselor umane care participă în echipă la activitatea din serviciul de gardă. Echilibrarea salarizării, ca şi a timpului de muncă în echipa de gardă, rămâne un obiectiv ratat, prin prisma principiilor care au justificat elaborarea OUG 20/2016.
Constatăm că plata orelor prestate de medic, în baza tarifului orar calculat în condiţiile Normelor nr. 42/77/2011, va fi egală sau chiar inferioară tarifului orar cu care se salarizează asistenta din echipă, conform încadrării în baza OUG 20/2016, la care se mai acordă sporul pentru condiţiile de muncă, de care medicul nu beneficiază pentru această activitate.
Constatăm şi dezechilibrul legat de orele de muncă. Asistenta intră în repaus după 8 ore de muncă. Medicul lucrează dimineaţa 5-6 ore, apoi urmează garda cu cele 17-19 ore (în zilele obişnuite), ori 24 de ore de gardă (în zilele libere şi sărbătoare), după care urmează încă 5-6 ore de muncă în ziua următoare gărzii.
Tariful orar al unui medic primar la ultima gradaţie (5), pentru orele de lucru în norma legală (cele 20 de ore de gardă pentru acoperirea celor 140 de ore lunare) este de 34,31 lei. Pentru orele de gardă suplimentare, adică pentru acele ore care se fac după ce medicul a efectuat cele 140 de ore lunar, tariful aceluiaşi medic primar va fi de 18,48 lei. • Tariful orar al unui medic specialist la gradaţia 0 este de 21,66 lei. Medicul specialist la gradaţia ultimă (5) va avea un tarif orar de 26,97 lei. Pentru orele contractate cu timp parţial, adică pentru gărzile suplimentare, el va rămâne la 14,91 lei, pentru că asupra lui se aplică Normele din 2011, care aplică salariile din 2009.

Vrem să scoatem în evidenţă lipsa de unitate a corpului medical

Aici scoatem în evidenţă lipsa de unitate a corpului medical. Unii dintre medici nu vor accepta să semneze contractele cu timp parţial cu drepturile oferite, dar poate nu vor fi toţi. Semnalul pe care pacientul îl va percepe poate fi că doctorul care efectuează garda, în urma semnării contractului, în condiţiile care îl umilesc şi nu se luptă, este lipsit de principii. Atunci  pacientul poate să dea plicul, că are şanse să primească concediu de boală nejustificat sau completarea unor diagnostice care să-l ajute la pensionarea pe caz de boală. Lipsa de unitate va produce perpetuarea situaţiei din prezent şi va îndepărta şansele succesului unei eventuale reforme în sistem.

Recomandarea din partea CFSMR către membrii noştri şi către corpul medical

Recomandarea noastră este păstrarea unităţii de acţiune. Contractele care pot fi semnate sunt numai cele care cuprind toate drepturile legale conform Codului Muncii. Dacă aceste contracte nu conţin aceste prevederi, contractele NU trebuie să fie semnate. Aceste prevederi se referă la plata gărzilor suplimentare cu tarif egal cu tariful orelor de gardă din norma de lucru (se include sporul de noapte, sporul pentru condiţiile de lucru, plătit ca pentru garda obligatorie din norma de lucru, sporul pentru zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale conform Prevederilor Codului Muncii). Atragem atenţia că nu acceptăm presiuni, comportament abuziv, prin care medicii să fie determinaţi să semneze contractele cu timp de lu­cru parţial, în condiţii nefavorabile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.