Programe de finanţare

0
475

Pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM (www.aippimm.ro) au apărut anunţurile referitoare la data de lansare pentru două programe de finanţare:
• Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare (START)
• Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (SRL-D)
Astfel, începînd cu data de 16 august, ora 10, vor fi active pe site-ul www.aippimm.ro aplicaţiile de înscriere în cadrul celor două programe, care vor fi active timp de 15 zile, pînă în data de 30 august 2016, ora 20. Documentaţia programelor se poate consulta şi descărca la adresa: http://www.aippimm.ro/ categorie/programe/ programe-nationale-2016/ alegînd programul dorit.
▪ Pot beneficia de pre­vederile Programului START societăţile (microintreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online (anexa 1 din Procedură) următoarele criterii de eligibilitate: sunt organizate în baza Legii 31/1990 (societăţile de tip SRL-D nu sunt eligibile!), au capital social integral privat şi au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului, la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri, iar codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfăşurat la momentul decontului.
▪ Prin Programul SRL-D se acordă facilităţi pentru microintreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară, pentru prima dată, activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).
Prin Programul START, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocaţiei finciare nerambursabile (AFN) de maximum 90%, dar nu mai mult de 120.000 lei pentru fiecare beneficiar, iar prin programul SRL-D beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 50%, dar nu mai mult de 45.245 lei pentru fiecare beneficiar.
Minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului (în cazul programului START), respectiv minim 50% (în cazul programului SRL-D) reprezintă contribuţie proprie şi va fi asigurată din fonduri proprii sau credit bancar.
Noutatea pentru acest an este perioada pe care antreprenorii o au la dispoziţie pentru a face investiţia, adică 60 de zile, faţă de 30 de zile cît era reglementat anul trecut. Totodată, implementînd cu instituţie de credit, plăţile se pot face şi în prima parte a anului 2017 (nu mai tîrziu de 31 martie 2017) pentru angajamentele semnate în anul 2016.
Într-o anexă din documentaţia programului START este prezentată lista codurilor CAEN eligibile, cu încadrarea lor în cele 4 categorii de punctaj corespunzătoare tipurilor de activităţi pentru care se solicită finanţare (Producţie, programare IT; Cercetare-dezvoltare, învăţămînt, sănătate; Turism şi facilităţi de cazare, activităţi profesionale şi de servicii; Construcţii, Comerţ).
În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorul economic va completa şi transmite on-line planul de afaceri, începînd cu ora 10 a primei zile de înscriere (marţi, 16 august 2016), pînă la ora 20 a ultimei zile de înscriere: marţi, 30 august 2016 (timp de 15 zile calendaristice) pentru ambele programe.
Admiterea în Program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale se aplică criteriile de departajare prevăzute în procedurile programelor.
Bugetele alocate Programelor pentru anul bugetar 2016 sînt de 17 milioane lei – pentru programul START, respectiv 22,7 milioane lei – pentru programul SRL-D.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.