Absolventul de Teologie Octavian Frinc a fost hirotonit diacon

0
1335

Preasfinţitul Vasile Bizău a oferit treapta ipodiaconatului, precum şi cea a diaconatului absolventului de Teologie Frinc Octavian Dumitru. Celebrarea a avut loc la biserica Sfânta Maria din Baia Mare. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Vasile şi au concelebrat pr. Ioan Codrea (paroh de Bârsana – localitatea natală a noului diacon), pr. Tibil Viorel, pr. Iacob Talpoş, pr. Florin Maruşciac, pr. Vasile Trifoi şi pr. Ghiulai Florin (Eparhia de Oradea).

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul a subliniat responsabilitatea pe care un diacon o are în slujirea Bisericii. Vorbind despre Evanghelia Duminicii (a 8-a după Rusalii), în care Isus le porunceşte apostolilor să intre în corabie şi să plece pe celălalt ţărm, Ierarhul a afirmat: „În viaţa personală, Dumnezeu ne cheamă sau ne trimite în direcţii în care nu neapărat am vrea să mergem, înspre zone, locuri pe care nu am vrea să le atingem, în care nu avem siguranţă. Dar, cu toate acestea, Dumnezeu ne trimite spre semenii noştri… şi ne asigură cu prezenţa Sa. Isus îi asigură pe Apostolii săi: Eu sunt, nu vă temeţi! Şi în slujirea preoţească, în slujirea diaconală, avem doar această siguranţă: a Celui care este cu noi, a Celui care ne-a făcut promisiunea că va fi cu noi până la sfârşitul vieţii… şi că nimic nu este imposibil celor care cred. Viaţa preoţească trebuie să se hrănească din acest Cuvânt al Domnului şi necunoscutul să îl vadă ca şi pe o binecuvântare şi provocările să le trăiască cu credinţă”, a spus Arhiereul.

Parcurs academic

Tânărul Octavian a urmat Şcoala gimnazială cu clasele I-VIII în localitatea natală, Bîrsana (MM) între anii 1985-1993. Între anii 1993-1997 a urmat Seminarul Teologic Liceal „I.M Klein” – Cluj-Napoca. A studiat la Institutul Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” – Baia Mare în perioada 1997-2000. A fost trimis la Roma în anul 2000, unde a studiat Filosofia la Universitatea Pontificală Gregoriană (2000-2002), urmând apoi anul integrativ pentru studenţii orientali – Institutul Pontifical Oriental (2002-2003). Ulterior a urmat studiile de Licenţă în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană şi cele de Masterat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală din Lateran (2003-2009). După întoarcerea în ţară, în anul 2009 a ocupat funcţii precum: Consilier relaţii publice în cadrul Curiei Arhiepiscopiei Majore şi Episcopiei Române Unite cu Roma, greco-catolică, de Maramureş; Judecător în cadrul Tribunalului Ordinar al BRU (2010 – 2015) Judecător în cadrul Tribunalului Intereparhial de Primă Instanţă al BRU.
Momentan este doctorand în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (din anul 2010) şi profesor de Religie la Modena, Italia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.