Poienile de sub Munte – Sfinţirea bisericii cu hramul “Schimbarea la Faţă a Domnului”

0
1343

Duminică 21 august a.c., Preasfinţitul Vasile Bizău a sfinţit biserica greco-catolică ucraineană „Schimbarea la Faţă a Domnului” din localitatea Poienile de sub Munte (protopopiatul Ciscarpatin de Maramureş). Ritualul de sfinţire a bisericii şi consacrare a altarului lăcaşului de cult a fost urmat de Sfânta Liturghie celebrată de către Eparhul de Maramureş. Au concelebrat preoţi din parohiile învecinate, părintele Vicar General pentru Ucrainieni – Dubovici Mihai, pr. protopop – Colopelnic Vasile şi pr. Boiciuc Ioan – paroh. Liturghia a fost celebrată în limba ucraineană, limbă maternă pentru majoritatea credincioşilor din această localitate.
În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul a vorbit despre darul prezenţei lui Dumnezeu: „Dacă Dumnezeu este prezent în viaţa noastră, viaţa noastră merge progresiv înspre bine. Dacă Dumnezeu este prezent în viaţa noastră şi simţim prezenţa lui, ne predispunem lucrării lui, împlinim în viaţa de fiecare zi opera lui, transformăm în fapt ceea ce credem, atunci viaţa noastră se transformă în bine şi deşi anii trec peste noi, nu facem decât să ne crească inima în iubirea lui Dumnezeu. Şi iubirea lui Dumnezeu nu înşală niciodată, deoarece acea iubire a lui Dumnezeu pe care noi o avem în suflet este cea care ne va trece pragul în eternitate”.
La sfârşit, Ierarhul i-a înmânat parohului Paul Ioan Boiciuc o Diplomă de Merit Bisericesc, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia deosebită adu­să la reînnoirea Bisericii şi pentru rodnica activitate pastorală desfăşurată.
Parohia greco-catolică din Poienile de Sub Munte, având soarta celorlalte parohii greco-catolice din ţară, a fost desfiinţată în anul 1948 de către Regimul Comunist şi reînfiinţată în anul 1996 de către pr. Ioan Şelever. Prima Sfântă Liturghie s-a celebrat în faţa Bisericii greco-catolice vechi, care datează din anul 1789. După deschiderea parohiei, liturghiile au fost celebrate într-o casă privată până în momentul în care s-a intrat în posesia şcolii confesionale a Bisericii Greco-Catolice. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 2002 de către pr. Vicar General pentru Ucrainieni – Voloşciuc Ioan, împreună cu un sobor de preoţi. Biserica a fost construită între anii 2002-2010. Lucrările au fost începute de pr. Ioan Şelever (paroh intre anii 1996-2006) şi continuate de pr. Boiciuc Paul Ioan (paroh din 2006). În anul 2015, construcţia a fost modificată în proporţie de 90% şi finisată.
Biserica este aşezată în centrul localităţii şi are 16 m lungime, 10 m lăţime şi 25 m înălţime. Are iconostas şi bolta pictată cu Isus Pantocrator, Fecioara Maria şi cei 4 evanghelişti.
Comunitatea greco-catolică ucraineană din Poienile de Sub Munte numără în prezent 221 credincioşi, 90 de familii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.