Descoperirea prin muzică, prilej de cunoaştere şi comunicare

0
870

Festivalul Internaţional Coral Liviu Borlan, 2016
Pentru fiecare dintre sutele de corişti care au venit la Baia Mare, Festivalul Internaţional Coral “Liviu Borlan” este un bun prilej de cunoaştere şi comunicare, un prilej de a fi împreună, bucurându-te de descoperirea prin muzică, de lucruri plăcute, comunicând idei, impresii, amestecând stiluri şi genuri muzicale, gusturi şi trăiri.

Asta am simţit la fiecare  ediţie a Festivalului. Arta corală se dovedeşte a fi mereu o limbă de circulaţie universală. În care oamenii ajung să comunice cu inimile şi nici o bucurie nu o întrece pe cea izvorâtă din frumuseţea muzicii. Din frumuseţea muzicii compuse de Liviu Borlan. Un compozitor validat de supremaţia harului şi trăitor în spiritul marilor armonii.  I-ar fi plăcut mult ceea ce s-a auzit pe scena de concurs la ediţia a şasea. Căreia i s-a adăugat şi o secţiune de compoziţie.
După o zi încărcată de emoţiile concursului, înlăturate cu brio de surprizele organizatorilor, a urmat ziua Galei, a paradei, care a înfrumuseţat străzile municipiului Baia Mare, până în Piaţa Cetăţii, unde muzica s-a îmbinat perfect cu istoria.

Premiul I
Premiul I

În sala Teatrului Municipal, într-o ambianţă plină de armonie, au fost cunoscuţi, într-un spectacol de gală, câştigătorii. Ierarhia celor mai bune coruri din concurs a fost făcută, cu  atenţie şi obiectivitate, de către un juriu alcătuit din Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale, dirijorul corului Preludiu, preşedintele juriului; prof. Inessa Bodyako  – Academia de Muzică, Minsk, Belarus; conf. univ. dr. Grigore Mircea Cudalbu –  Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti; lector univ. dr. George Dumitriu – Universitatea de Arte “George Enescu”, Iaşi; conf. univ. dr. Emilia Moraru – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău, Republica Moldova; prof. Cristina Nemes Bota – Liceul de Arte Baia Mare; conf. univ. dr. Ionică Pop – Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, Cluj- Napoca; profesor Marcin Tomczak – Academia de Muzică „Stanislaw Moniuszko”, Gdansk, Polonia.
În urma evoluţiei corurilor, judecând după criterii riguroase, cu multă obiectivitate, juriul a decis clasamentul celei de-a şasea ediţii a festivalului-concurs. Dar, indiferent de premiul obţinut, corurile participante merită felicitări şi aplauze. Cei mai buni au urcat pe podium, dar toată lumea a plecat de la Baia Mare cu impresii cât mai bune, cu prieteni noi, cu dorinţa de a reveni.

Premiul II
Premiul II

Iată premiile şi câştigătorii, în ordinea crescătoare a punctajului obţinut:
Premiul Prieteniei. Acordat în fiecare an de către Asociaţia „Prietenii Armoniei”, cu dorinţa sinceră ca prietenia să unească sufletele. Cu 62,78 puncte, Corul “Anastasis”, Deva, România, dirijor Dorin Caius Kladni, a intrat în posesia Premiului Prieteniei.
Premiul Asociaţiei „Om pentru om”, a Ordinului Templier, cu argumentul că se poate comunica prin limbajul universal al muzicii, cu un punctaj de 70,99 puncte, a fost atribuit corului “Leon Băncilă”, Fălticeni, România, dirijor Angela Ecaterina Focşa.
Premiul pentru conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale, cu 72,39 puncte, a revenit Corului  “Rapsodia”, Vălenii de Munte, România, dirijor Daniel Duca.
Premiul Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, pentru că toată lumea iubeşte muzica, cu 72,50 puncte, a revenit corului “Euphonia”, Tămaia, România, dirijor Cosmin Lauran.
Premiului Asociaţiei Turnul Ştefan, cu 73,52 puncte, a revenit corului “Tolinger”, Kikinda, Serbia, dirijor Eva Francuski Aranjos.
Premiul Rotary pentru voluntariat şi implicare activă, şi Premiul Mass Media, cu argumentul că orice lucru durabil se face cu sufletul, au revenit Corului “Mundus Cantat”, Sopot, Polonia, dirijor Beata Wrobleska, care a obţinut 84,02 puncte.

Premiul III
Premiul III

Locul III şi Premiul de popularitate din partea publicului, care a văzut ce bine este completată frumuseţea spiritului prin muzică, au revenit Coralei “Arhanghelii”, Baia Mare, România, dirijor Petrică Aurelian Covaciu. Punctajul obţinut a fost 87,01 puncte.
Locul II, pentru o interpretare care exprimă bucuria şi speranţa, în deplina lor universalitate, cu 89,84 puncte, a revenit corului “Alabrea”, Sofia, Bulgaria, dirijor Atanaska Popova.
Locul I, cu 92,73 puncte, a revenit corului “WPA UAM”, Kalisz, Polonia, dirijor Beata Szymanska. S-au impus prin omogenitate, precizie şi fineţe în interpretare, prin respectarea stilului şi caracterului naţional propriu fiecărei lucrări, demonstrând că muzica este calea strălucitoare pe care compozitorul călătoreşte pentru a aduce cântecul său oamenilor.
Trofeul „Liviu Borlan”, pentru cea mai bună interpretare a unei compoziţii semnate de Liviu Borlan, cu 90,1 puncte, a revenit corului “Alabrea”, Sofia, Bulgaria. Toate lucrurile profunde sunt cântec – spunea compozitorul Liviu Borlan.  Bucuria muzicii nu trebuie niciodată întreruptă. Faceţi-o să sune frumos şi să trăiască cu adevărat. Corul a interpretat în concurs Suită de cântece vechi din Maramureş.
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan”, organizat de Asociaţía “Prietenii Armoniei”şi Corala ARMONIA, a fost, ca fiecare ediţie dealtfel, un parcurs frumos, cu muzică de calitate, cu pasiune pentru interpretarea ei, cu mesaje de bucurie, credinţă şi speranţă. Cu zile transformate în muzică! Cu oameni cu drag de muzică. Fie că vorbim despre organizatori, parteneri, sponsori sau concurenţi. Toţi, deopotrivă, merită felicitări. Pentru dăruire, coriştii! Pentru obiectivitate – juriul! Pentru fidelitate – spectatorii! Pentru generozitate – sponsorii! Pentru efortul depus – organizatorii!
Cu ediţia 2016 s-a mai completat o filă în istoria festivalului. Tot mai frumos şi plin de speranţă pentru ediţiile următoare. Septembrie 2016 a fost bucurie, iar septembrie 2017 va fi continuarea unui mesaj pe care muzica şi iubitorii ei îl transmit încă de pe acum. Cu speranţă şi cu magia muzicii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.