Sighetul, în plină reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare

0
462

Municipiul Sighetu Marmaţiei este în plin proces de reabilitare a reţelelor de apă şi canal. Localitatea face parte din proiectul mare al societăţii Vital, de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă-canal. Cu toate că lucrările sunt în întârziere, oamenii muncesc de zor pentru finalizarea lor.

Astfel, centrul oraşului este blocat parţial de lucrările efectuate în această perioadă: „Se lucrează acum la reţelele de apă şi canalizare. De asemenea, sunt foarte multe străzi unde au fost finalizate operaţiunile de introducere a apei. S-a realizat şi canalizarea pe trei sferturi din oraşul Sighet. Urmează să se finalizeze aceste lucrări. Există şi ceva probleme legate de branşamentul la apă – canal, dar sper ca acestea să se rezolve. Finalul investiţiei cred că va fi la sfârşitul acestui an. La nivel de oraş acestea ar fi trebuit să se încheie deja. Noi am preluat practic fondurile la care au renunţat cei din Vişeu şi Borşa”, a declarat Ildiko Beres, viceprimarul municipiului. Sighetu Marmaţiei se alimentează în prezent cu apă dintr-un puţ amplasat în Tisa.

Lipsa contorizării individuale a consumului, o problemă

dsc06554Problema care există acum la blocurile de locuinţe este aceea că procesul de contorizare a consumului de apă se face la comun, lucru ce îi nemulţumeşte pe cetăţenii care vin des în audienţă la primărie pe această temă. Oamenii vor contorizare individuală pe apartament, însă până nu au toate blocurile constituită asociaţie de proprietari, nu se poate. „Ne deranjează că plătim apă după cum ne calculează alţii şi nu avem contorizare individuală. Eu cred că tot timpul plătesc mai mult decât consum, dar nu pot demonstra acest lucru. De la primărie spun să ne facem asociaţie de proprietari, că altfel nu se poate, însă nu e uşor să o facem”, a spus Ioan Borca. „Vrem şi noi contorizare separată la apă ca şi în Baia Mare. Trebuie să vedem cum procedăm până la urmă ca să reuşim acest lucru”, a spus şi Maria Şomcutean.

Centrul istoric aşteaptă „cosmetizarea”

dsc06536Administraţia locală vrea să reabiliteze câteva clădiri emblematice din oraş, imo­bile care, fie zac în paragină, fie au cu totul alte destinaţii faţă de cea iniţială: „Referitor la centrul vechi, istoric al oraşului, clădirile din oraşul acesta, necesită reabilitare. Avem în plan, în primă fază, să reabilităm două clădiri care sunt foarte importante pentru noi. Ele aşteaptă de mult să intre într-o funcţionalitate şi să poată fi utilizate. Vorbesc aici despre Studio. Sighetu Mar­maţiei nu are o sală de spectacole. Este acolo însă acest imobil care ar putea fi folosit, dar nu s-au găsit încă fondurile sau investitorii. O a doua clădire foarte frumoasă şi simbolică pentru oraşul nostru este cinematograful, vechiul cazinou al oraşului, ce are o mare încărcătură istorică. Şi aceasta zace fără a fi utilizată, fără o utilitate specifică. Din păcate, în prezent a ajuns să adăpostească un bar, mici magazine, deci chiar nu putem să ne batem joc de o clădire atât de importantă pentru noi”, a mai spus viceprimarul. Autorităţile speră să obţină finanţare din fonduri europene pentru aceste proiecte de reabilitare. Asta din cauză că bugetul local nu ar putea susţine o asemenea investiţie, ce se cifrează la milioane bune de euro. Deja s-a alocat o sumă de bani din partea primăriei pentru studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic aferent. Toate clădirile din centrul vechi necesită însă reparaţii, la nivel mai mic sau mai mare. Administraţia locală, prin serviciul urban, încearcă să reabiliteze măcar faţadele acestor imobile istorice, în colaborare cu proprietarii de spaţii comerciale aflate la parterul lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.