Canalizarea în Deseşti, o cauză pierdută

0
599

Comuna Deseşti nu are reţea de canalizare şi nici speranţe nu prea sunt pe viitor la aşa ceva. Motivul este simplu: terenul deluros şi costurile mari ale unei asemenea investiţii. Deşi autorităţile locale ar dori implementarea unui asemenea proiect, se pare că momentan acesta nu ar fi oportun.

O serie de factori nepotriviţi conduc în momentul de faţă la imposibilitatea concretizării unei astfel de investiţii: „Noi nu avem canalizare. Să se facă în comună, e foarte greu din cauza structurii terenului şi a aşezământului satelor. Avem un teren deluros. La noi în judeţ sunt reţele de canalizare făcute şi din ce ştiu eu cam puţine funcţionează cum trebuie. Nu ştiu ce va fi acolo, când ai mers şi ai băgat câteva milioane de euro, iar investiţia nici nu este funcţională. Dacă am face aici canalizarea, ar fi costuri foarte mari cu pompe care ar trebui să tragă de la vale. Unii săteni nu au din ce să trăiască acum, aşa că nu poţi merge să-i obligi să se conecteze, dacă faci investiţia. La noi în comună majoritatea au wc-uri în fundul curţii şi doar câţiva cu fose septice, pensiunile de obicei. O altă problemă este drumul naţional proaspăt reabilitat, de care nu ne putem atinge. Ar trebui săpat metri întregi acolo, dar nu avem voie şi nu-i spaţiu, n-ai cum, din cauză că distanţa de la bordură până la gardul omului e mică şi nu poţi introduce şi apă şi canalizare. Avem urcuşuri şi coborâşuri, trebuie săpat 10 metri în adâncime să-i dai pantă, sau să montăm pompe automat, ceea ce ar ridica mult costurile proiectului. Deci, deocamdată nu văd o oportunitate ca să facem asemenea investiţie”, a declarat Gheorghe Bohotici, primarul din Deseşti.
Părerile oamenilor sunt împărţite
dsc04217Sătenii din comună au păreri împărţite când vine vorba despre canalizare. Dacă cei mai tineri vor utilităţi, bătrânii spun că e bine şi aşa cum e în prezent: „Eu vreau să se facă o reţea de canalizare ca să trăim şi noi civilizat. Am stat destul cu wc-ul în fundul curţii. În secolul XXI să mergi la toaletă afară, nu e lucru. Sper ca primăria să reuşească să ne introducă într-un final şi canalizarea”, a spus Grigore Pop. „Vrem şi canalizare şi apă, adică condiţii normale de trai, nimic altceva, chiar dacă va trebui să plătim pentru asta”, a precizat şi Floare M. „Nu vreau canalizare, că de când mă ştiu, de peste 70 de ani, tot cu wc-ul în curte am trăit şi la fel vreau să fie şi de acum înainte. Gândiţi-vă că sunt bătrâni în sat care aproape că nu au cu ce trăi, nu au pensie, laptele e ieftin şi nu se cumpără, să creşti animale e greu şi nu prea ai ce face cu ce produci de la ele, decât să consumi tu. Deci, oamenii ăştia din ce să plătească facturi la canalizare, apă?”, a spus şi tanti Sandrina.

Alimentarea cu apă, în derulare

dsc06487Dacă la capitolul canalizare situaţia nu este bună defel, la introducerea reţelelor de apă potabilă, realitatea e alta – lucrările sunt în toi, chiar dacă există şi aici unele probleme de implementare: „Proiectul de introducere a alimentării cu apă în toate satele comunei este în derulare. Investiţia a început iniţial pe Ordonanţa 7 după care a trecut pe Ordonanţa 28. Reţeaua, lungă de circa 40 de kilometri, este făcută cu captări noi şi tot ce trebuie să fie funcţională. Fiecare sat are realizată câte o captare proprie de apă, direct de la sursă, din fântână. Proiectul, în valoare de patru milioane de lei, este finalizat cam 70%. Contractul se derulează în funcţie de fondurile disponibile. Anul trecut, în luna noiembrie, am semnat un contract de finanţare cu ministerul, în cuantum de 954.000 de lei, bani cu care ne încadrăm să finalizăm investiţia. Sperăm ca până anul viitor lucrările să se încheie. Şi aici avem o problemă cu drumul naţional, că s-au turnat podeţe, iar noi n-am avut atunci bani. Aşteptăm să vedem ce vor spune şi specialiştii. Dacă primeam fonduri măcar cu un an, doi înainte, acum problema era rezolvată, aşa aşteptăm să găsim soluţii”, a explicat primarul.

Proiect de asfaltare a şase kilometri de uliţe comunale

Autorităţile locale au un proiect pentru asfaltarea a şase kilometri de uliţe comunale. Problema este legată de finanţare, care cel mai probabil va proveni din fonduri europene nerambursabile. Investiţia ar costa undeva la un milion de euro. Anul trecut s-a finalizat asfaltarea altor nouă kilometri printr-un alt proiect integrat, pe măsura 322, prin care s-a mai construit un centru after-school, dar s-a şi dotat căminul cultural din Deseşti. Cuantumul investiţiei s-a ridicat la 2,5 milioane de euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.