Extragerea sucului din mere – 1,7 lei/litru

1
4981

Dacă ai mere şi doreşti suc natural din ele, un mic întreprinzător din Baia Mare te poate ajuta. Astfel, Ioan Cupşan produce suc natural din fructele clienţilor, în condiţii de igienă, cu o instalaţie performantă, achiziţionată din străinătate. Cu toate că materia primă este formată în cea mai mare parte din mere, ea poate conţine şi alte fructe, în combinaţie.
Omul care duce merele plăteşte celui care îi face sucul un leu şi şaptezeci de bani pe fiecare litru. Dintr-un kilogram de mere iese circa 600 ml. de suc, în funcţie de calitatea şi felul merelor: „Acum trei ani am cumpărat instalaţia, de nouă, din Italia, la care am mai făcut mici îmbunătăţiri. Am investit cam 4.500 de euro. Cu ajutorul ei facem suc natural de mere, chiar şi în amestec cu sfeclă, morcov, ghimbir, depinde de preferinţele celor care vin. Acum doi ani am făcut cam 22.000 de litri de suc, din 45 de tone de mere, pentru sute de clienţi. Anul trecut mai puţin, că a fost recoltă mai slabă de mere.  Anul acesta în schimb, se arată mai bun. Clientul vine, îşi aduce merele, eu îi produc sucul şi plăteşte 1,7 lei pe litru. Totul durează circa opt ore, după care poate veni să ia sucul. Procesul constă în spălarea şi tocarea merelor, storsul lor şi mai apoi pasteurizarea sucului la temperatura de 84 de grade, ca sucul să nu fermenteze. Odată scos de la pasteurizare, răcirea durează patru ore. Clienţi avem destui, ei apreciind calitatea produsului obţinut, dar şi condiţiile de igienă în producţie. Afacerea este una de familie, lucrez eu cu soţia”, ne-a declarat Ioan Cupşan. Singura problemă este faptul că afacerea este sezonieră: durează doar cam două luni pe an.

1 COMENTARIU

  1. dintr-un 1 kg de mar iese 0,700 gr. suc doar daca pui 0,150 gr. apa daca procesati corect din 1 kg.de mar iese aproximativ 0,550 gr. suc presat la 3 Bari

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.