Şcoala Gimnazială de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu Marmaţiei funcţionează din 1962 în actualul imobil. Din 1970, sub conducerea profesorului de muzică Gheorghe Pop, director, şcoala intra într-o nouă organizare, cu cabinete destinate desfăşurării orelor de instrument individual si teorie-solfegii pe grupe de elevi. În 1982, se inaugurează noua sală de concerte ”George Enescu”, construită în continuarea vechii clădiri a şcolii.
Din 1989, conducerea instituţiei a fost preluată de profesorul Nicolae Paraschiv. Din 1994 se reînfiinţează instituţia cu denumirea actuală.
În prezent, şcoala funcţionează ca instituţie de sine stătătoare şi are program suplimentar de muzică şi arte plastice. Aici se bucură de-o aleasă instruire muzical-instrumentală elevii de ciclu primar şi gimnazial, orele de arte plastice fiind doar la dispoziţia ciclului gimnazial. De-a lungul anilor instituţia si-a creat un bun renume datorită exigenţei corpului profesoral cât şi activităţilor extraşcolare de anvergură.
Mulţi dintre absolvenţi au mers mai departe, au continuat studiile şi au ajuns instrumentişti de valoare sau remarcabili profesori de muzică vocală şi instrumentală în învăţământul preuniversitar şi chiar universitar. Şi Artele plastice şi-au găsit discipoli în rândul tinerilor iar rezultatele n-au întârziat să apară. Şcoala aceasta este şi organizatoarea CONCURSULUI DE INTERPRETARE INSTRUMENTALĂ ŞI ARTE VIZUALE ajuns la 24 de ediţii, singurul de acest fel din ţară desfăşurat într-un oraş care nu este reşedinţă de judeţ. Acest concurs a ajuns prin seriozitatea şi valoarea ridicată a participanţilor (elevi de învăţamânt primar şi gimnazial), un concurs de o înaltă apreciere, în cei 23 de ani evoluând pe scena sălii George Enescu peste 2.400 de participanţi din România cât şi de peste hotare (Ungaria, Cehia, Ucraina, Bulgaria şi Republica Moldova).
”SCOALA GIMNAZIALĂ DE ARTE din SIGHETU MARMAŢIEI este reperul hotărâtor în dezvoltarea artistică a celor doritori de frumos. Educaţia muzicală sensibilizează iar artele plastice formează gustul de armonie a spiritului, atât de necesare individualităţii umane” – afirmă directorul Nicolae Paraschiv care – ajuns la vârsta pensionării – constată cu amărăciune că trebuie să rămână în continuare la catedră, întrucât Şcoala din Sighet are nevoie de profesori, alţi 5 dascăli fiind pensionaţi sau în prag de pensionare. Profesorii tineri parcă au dispărut, în ultimul an aici venind doar 2 profesori noi, valoroşi, care s-au alăturat celorlalţi 19 – apropiaţi şi ei de vârsta pensionării”. La şcoală sunt înscrişi 220 de elevi şi ar mai fi nevoie de încă vreo 8 profesori titulari pe catedrele de muzică sau desen.