Poetul Ioan Moldovan a primit Marele Premiu „Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti, eveniment ajuns la ediţia a 38-a. Organizatorul, scriitorul Gheorghe Pârja, a avut oaspeţi de seamă la manifestare, care s-au bucurat de o nouă revedere. La biserica ortodoxă, preotul paroh Ioan Ardelean, a oficiat o slujbă de pomenire a scriitorilor trecuţi în veşnicie, care au onorat prin timp manifestarea de la Deseşti.
Invitaţii au făcut parte şi din juriul care a decis câştigătorul din acest an. Printre cei care au primit, de-a lungul anilor, premiul Nichita Stănescu în curtea părintească a lui Gheorghe Pârja se numără nume sonore ale culturii noastre: „Aceste întâlniri pot fi câteodată provinciale, desuete, stranii, ciudate, însă totul este la înţelegere cu bunii mei prieteni cu care am zis: haideţi să facem ceva mai altfel la Deseşti. În anul 2002, am hotărât să fac, în numele acestui poet, manifestarea în care acordăm marele premiu Nichita Stănescu. De la început până acum am acordat 15 asemenea premii, inclusiv Anei Blandiana. Din juriu faceţi parte dumneavoastră, prietenii mei. Degeaba semnez eu aici la preşedinte, pentru că m-am consultat cu toţi. M-am dus însă pe ideea de prietenie, solidaritate, respect. Este chiar o cultură de a fi împreună şi cu asta am spus tot. Astfel, anul acesta m-am consultat cu prietenii şi marele premiu Nichita Stănescu al Serilor de poezii de la Deseşti se acordă poetului, director al revistei Familia, Ioan Moldovan”, a precizat scriitorul Gheorghe Pârja, organizatorul evenimentului. Laudaţio a fost rostit de poetul sătmărean Radu Ulmeanu.

Câştigătorul premiului, emoţionat
Ioan Moldovan este poet, eseist, redactor – şef al revistei „Familia”. S-a născut la 21 martie 1952, în satul Mureşenii de Câmpie, comuna Sava (astăzi comuna Pălatca), judeţul Cluj. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al ASPRO şi al PEN-Clubului Român: „Sunt atât de emoţionat, încât trebuie să încep cu o rugăminte: tot ce s-a spus despre mine trebuie să relativizaţi, pentru că dacă ne uităm cine sunt marii trecători prin această ogradă, pe acest covor de iarbă, faptul că am ajuns într-o echipă atât de selectă este cu adevărat strivitor, covârşitor. Mă salvează de la aceasta admiraţia pe care le-o port în continuare şi celor duşi în lumea fără de timp, dar şi celor care încă sunt cu noi şi cu care ne bucurăm la fiecare întâlnire. Însă vreau să vă spun câte ceva şi despre organizatorul acestui eveniment: Gheorge Pârja este un poet, un prieten, un suflet extraordinar de tandru, un gospodar al întâlnirilor admirabile, poetice, culturale, în sensul larg, de asemenea fără pereche. Lucrarea sa în acest domeniu, în afară de cea poetică, este de o asemenea luminozitate şi de o asemenea reverberaţie încât merită sincer reverenţa noastră multiplicată. Şi asta o şi facem: mulţumim, Gheorghe Pârja, pentru tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă aici la Deseşti, dar şi pentru ce va mai urma, în constelaţia Sighetului. Vreau să vă dezvălui ceva: eu m-am pregătit pentru acest premiu în sensul că am făcut tot ce am putut ca să-l primesc. Nici Gheorge Pârja nu ştie. În fiecare an la întâi noiembrie este ziua morţilor. Părinţii soţiei mele sunt îngropaţi în Baia Mare şi venim în fiecare an să aprindem o lumânare. Anul trecut am sosit în Baia Mare cu o zi mai repede, împreună cu fiii mei, şi am venit la Deseşti toţi. Am urcat până aici la biserică, am intrat în biserică. Sigur, eu nu le-am spus de ce facem acest lucru. L-am făcut pentru ca acum să iau acest premiu şi uite că am reuşit…”, a declarat marele câştigător, poetul Ioan Moldovan, aplaudat de toţi cei prezenţi.

Consiliul Local Deseşti, implicat în eveniment
Manifestarea de la Deseşti este susţinută, de ani buni, şi de autorităţile locale. Astfel, Consiliul Local Deseşti a acordat, în cadrul evenimentului, un premiu special: „Stimaţi oaspeţi, suntem bucuroşi de prezenţa dumneavoastră pe meleagurile noastre, ne faceţi cinste că veniţi în Deseşti. Îl felicit pe domnul Ioan Moldovan pentru premiul primit. Vreau să spun că şi noi acordăm un premiu, din partea Consiliului Local, la unii dintre cei mai de seamă scriitori. Aşa că, oameni buni, fără să mai lungim mult vorba, vă anunţ că premiul Consiliului Local Deseşti se acordă poetului Lucian Perţa”, a spus Gheorghe Bohotici, primarul comunei Deseşti.
Poetul Lucian Perţa, un câştigător cu simţul umorului
Lucian Perţa, cel care a primit premiul special din partea autorităţilor locale, vesel ca de obicei, a ţinut să recite o poezie despre localitatea Deseşti: „Dragilor, mă simt profund onorat pentru acest premiu. Permiteţi-mi să recit câteva versuri despre Deseşti: Gându-mi înfioară clipa, Amintirile revin, Simt frumosului risipa, Şi puţin câte puţin, Amintirile revin, Satu’ acela din poveste, Şi puţin câte puţin, Înspre atunci deschid ferestre, Satu’ acela din poveste, Din copilăria mea, Înspre atunci deschid ferestre, Când umblam a colinda, Din copilăria mea, Tot Deseştiul reînvie, Când umblam a colinda, Inocentă veselie, Tot Deseştiul reînvie, Eu şi cu Vasile Pop, Inocentă veselie, Veselia, singur scop, Eu şi cu Vasile Pop, Zis a lupului colegul, Veselia singur scop…”. A urmat un recital de poezie susţinut de participanţii la eveniment: Andrea Saurer (Elveţia), Ionel Ciupureanu (Craiova), Puiu Răducan (Râmnicu Vâlcea), Adrian Pârvu (Bucureşti), Ioana Ileana Şteţco şi Nicolae Scheianu (Baia Mare), Echim Vancea, Vasile Muste şi Ileana Pop Nemeş (Sighetu Marmaţiei).
Ma bucur sa revad un fost profesor de limba romana , trimit cele mai sincere felicitari si succes pe mai departe. cu respect pt. domnul profesor IOAN MOLDOVAN .