Cetăţenii din Ferneziu reclamă mizeria!

0
616

Gunoaie aruncate în stradă, pe trotuar, în curţile şi grădinile oamenilor, pe terenurile virane – aceasta este priveliştea întâlnită zi de zi pe strada Uzinei din cartierul Ferneziu al municipiului Baia Mare. Localnicii din zonă spun că, deşi se face curăţenie, a doua zi este iarăşi dezordine din cauza locuitorilor de etnie romă ce trăiesc în zonă, care nu ţin cont de minimele reguli de civilizaţie şi igienă. Oamenii se plâng şi de zgomot, nu au parte de linişte nici ziua şi nici noaptea, din cauza aceloraşi vecini turbulenţi. Aceştia au mai reclamat şi faptul că minorii circulă pe stradă cu motociclete, ca la raliu, fără ca cineva să-i ia la întrebări.

Mizerie la tot pasul

Au făcut reclamaţii peste reclamaţii la instituţiile abilitate, dar în zadar. Localnicii de pe strada Uzinei spun că nu mai suportă dezordinea din zonă şi faptul că nu pot să facă nimic pentru ca situaţia să revină la normal. „Nimeni nu se interesează ce se întâmplă aici, de parcă am fi ai nimănui. De plătit impozite plătim, cu taxele suntem la zi, dar din această situaţie de haos nu putem ieşi. Vine societatea Drusal, ia gunoiul din faţa casei, dar de pe deal persoane neidentificate aruncă noaptea sacii cu mizerii la noi în grădină. Aşa că nu avem ce face. Şi pe drum aruncă gunoaiele, în loc să pună mizeria la coşul de gunoi. Vine o dată pe săptămână Drusalul să măture, şi în rest… să ne ajute Cel de Sus. Facem curat în faţa caselor, măturăm, şi la scurt timp e iar mizerie. Toţi aceşti oameni care trec pe aici, adulţi şi copii deopotrivă, aruncă tot ce le prisoseşte pe jos. Termină de băut cafeaua, aruncă pe jos paharul din mână. Termină de mâncat cornul, aruncă ambalajul. Dacă le faci observaţie, te înjură, te fac de trei parale. Ne dau replica: nu-i drumul tău. Nu, este un drum public, trebuie să avem grijă de curăţenie”, a spus una dintre localnice.
Un alt băimărean care locuieşte în zonă reclamă şi el că este nemulţumit în primul rând de lipsa de curăţenie. „Nu e zi în care să nu avem scandal. Parcă e un făcut, nu avem nici o zi liniştită. dacă nu e una, e alta. Să vedeţi în spatele casei ce deşeuri aruncă de pe deal. Şanţul e plin de mizerie şi dacă facem curăţenie, a doua zi mizeria e la loc. Nu putem face absolut nimic pentru a-i obliga să păstreze curăţenia. Nu se rezolvă nimic, am fost la Poliţia Locală, am reclamat cine aruncă mizeria, dar n-au luat nicio măsură. Au zis că se va rezolva. Noi plătim impozit pe 446 mp. Sunt oameni care nu au frică de nimeni, nu au ruşine nici de Dumnezeu. La poliţie au zis că au un teanc de reclamaţii împotriva lor, au zis că ştiu unde se încadrează, că se pot alege cu dosar penal. Zboară pietrele pe aici ca bombele, dacă le reproşezi ceva…  Există un post de poliţie în centru, dar aici în veci nu vezi un poliţist local pe drum. Nu acolo unde stau sunt oamenii care ne deranjează, ci aici. Asta e strada cea mai dezordonată din tot cartierul Ferneziu: strada Uzinei. Toată casa pe care o am aş fi vrut să o schimb pe o garsonieră în oraş, dar nu se bagă nimeni aici…”, a punctat bărbatul.

Vinovaţii fără de vină

fernneziu-012Poliţiştii locali recunosc că ştiu care e situaţia în zonă. Ei spun că în Ferneziu sunt multe probleme, mai ales din cauza celor de etnie romă. Până acum nu au putut fi luate măsuri împotriva vinovaţilor, deoarece nu au fost identificaţi, susţine directorul executiv al Poliţiei Locale Baia Mare, Gheorghe Perian. „Noi tot timpul când am fost sesizaţi am dispus măsurile necesare. Oamenii ne sesizează că e mizerie. Noi am trimis Drusalul, s-a făcut o curăţenie, dar nu am reuşit să identificăm cetăţenii care aruncă la întâmplare gunoaiele. În zonă nu sunt camere de filmat, iar persoanele respective nu ne indică exact persoanele care sunt vinovate. Ar trebui să căutăm în gunoaie să găsim o chitanţă, o factură, ceva, să putem identifica pe cineva, să-l putem trage la răspundere…”, a precizat Gheorghe Perian.

Patrulă mixtă în Ferneziu

Pe de altă parte, de la 1 oc­tom­brie, s-a decis organizarea unei patrule mixte formată din poliţist local şi un poliţist de la Poliţia Municipiului Baia Mare. Cetăţenii îi pot solicita să intervină la orice oră din zi sau din noapte, sunând la numărul 112 sau la Poliţia Locală, la numerele de telefon: 0372.70.27.02 sau 0262.218.961. „Începând cu 1 octombrie 2016, avem patrulă mixtă în Ferneziu, formată dintr-un poliţist local şi un poliţist de la Poliţia Municipiului. Ei răspund de toată zona Ferneziu, inclusiv de Firiza, şi pot acţiona atât pe partea care reprezintă contravenţii, cât şi pe faptele care au elementele constitutive ale infracţiunii: furturi, tâlhării etc. Echipajul e acolo. Oamenii pot să se adreseze la telefonul 112 şi echipajul poate fi direcţionat spre zona unde sunt probleme. Putem să le spunem colegilor noştri să ia legătura cu oamenii de pe strada Uzinei, să afle direct ce fenomene sunt acolo şi să monitorizeze mai atent zona respectivă. Se pot face acţiuni şi pe linie de circulaţie, pot să-i oprească şi în trafic. Fiind echipaj de la ordine publică, noi până acum nu i-am putut opri în trafic, deoarece ne-am fi depăşit atribuţiile. Să ne transmită problema cu care se confruntă şi în funcţie de faptele sesizate trimitem oamenii primăriei la faţa locului, fie pe colegii de la Mediu, dacă e vorba de gunoaie, dacă sunt probleme de ridicarea de construcţii ilegale îi putem trimite pe colegii de la Disciplina în construcţii, iar dacă e vorba de circulaţie, ordine publică etc., fie vom trimite un echipaj de-al nostru. Fie vom solicita echipajului mixt să se deplaseze în zonă”, ne informează directorul executiv al Poliţiei Locale Baia Mare, Gheorghe Perian.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.