Zilele revistei Nord Literar

0
1436

Şaptezeci de scriitori din Maramureş şi din ţară participă la manifestările Zilele revistei Nord Literar, organizate de Consiliul Judeţean Maramureş, Revista de cultură Nord Literar, Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare şi Uniunea Scriitorilor din România Filiala Cluj.
Ieri, preşedintele Gabriel Zetea i-a primit în biroul său pe scriitorii veniţi din afara judeţului şi a purtat cu aceştia o discuţie despre problemele culturii. Cărţile şi revistele culturale nu ajung la cititori, editurile tipăresc volume în tiraje foarte mici, piaţa de carte este practic blocată.
Preşedintele Gabriel Zetea le-a spus că în Maramureş se acordă importanţă culturii, Consiliul Judeţean alocă 5 milioane de euro pe an pentru funcţionarea instituţiilor de cultură şi pentru acţiuni culturale. De 14 ani, CJ finanţează editarea şi tipărirea revistei Nord Literar. Biblioteca judeţeană Petre Dulfu este a doua din ţară, avînd o activitate complexă, cu 100 de salariaţi. Muzeul de Artă este printre puţinele din România care primesc fonduri pentru achiziţionarea de opere de artă – în principal, din Şcoala Băimăreană, cumpărate la licitaţii publice sau de la proprietari. (În 1940, multe picturi au fost duse din Baia Mare la Budapesta, a spus Liviu Almaş din Cluj.)
Scriitorii s-au reunit apoi în sala restaurantului Carpaţi, Săluc Horvat şi Gheorghe Glodeanu, conducătorii revistei Nord Literar, prezentîndu-i pe scriitorii invitaţi, veniţi din Cluj, Bistriţa, Satu Mare, Zalău, Iaşi şi Bucureşti. „Aici sînt prietenii revistei Nord Literar” a spus Gheorghe Glodeanu, explicînd că nu este uşor să gestioneze cele 16 pagini lunare ale revistei, deoarece primeşte foarte multe materiale şi unii autori vor ca textul lor să intre neapărat în numărul imediat următor…

Gheorghe Glodeanu, Aurel Rău, Ion Pop,  Săluc Horvat, Ovidiu Pecican şi Ioan Pintea
Gheorghe Glodeanu, Aurel Rău, Ion Pop,
Săluc Horvat, Ovidiu Pecican şi Ioan Pintea

Premiile revistei Nord Literar se acordă de 11 ani, fiind o recunoaştere a valori­lor literare din preajma publicaţiei. Ieri, poetul clujean Aurel Rău a fost distins cu premiul Opera Omnia, pentru meritele sale pe plan literar, dar şi pentru activitatea de fost redactor-şef al revistei Steaua din Cluj-Napoca. Despre Aurel Rău a vorbit laudativ acad. Ion Pop, l-a descris ca „un visător cu reverii nordice”.
Premiul pentru poezie a fost acordat la egalitate pentru doi poeţi profunzi, care scriu o poezie cu accente religioase: Adrian Popescu, redactor-şef al revistei Steaua din Cluj, şi Ioan Pintea, directorul bibliotecii judeţene Bistriţa. Ion Pop şi George Vulturescu i-au prezentat pe cei doi premianţi. Adrian Popescu este un poet cu „ochi pur”, în volumul recent oferind o dezvoltare epică mai amplă a discursului poetic. Ioan Pintea este un „contemplativ activ”, spune George Vulturescu, „cu vocaţie harică”.
La proză, a fost premiat Daniel Dragomirescu, redactor-şef al revistei „Orizont literar contemporan”, pentru volumul „Întîlnirea cu cerberul”.  Autorul a fost recomandat de Gheorghe Glodeanu.
Premiul pentru critică a ajuns în posesia profesoarei Terezia Filip, care în activitatea sa literară s-a axat pe analiza poeziei lui Nichita Stănescu, în care a dat şi teza de doctorat cu îndrumătorul Ion Pop.
O diplomă specială din partea revistei Nord Literar a primit poetul Nicolae Scheianu, aflat la a doua sa carte, fiind recunoscut de asemenea şi pentru efortul său de a edita două antologii ale autorilor maramureşeni din toate timpurile, de poezie şi de proză, sub egida centrului Creaţiei Populare Maramureş.
Florica Bud a obţinut premiul special pentru proză, dar şi pentru activitatea sa ca preşedinte al Cenaclului scriitorilor din Maramureş, ce se ţine sîmbăta la Biblioteca judeţeană.
Editorul clujean Vasile Iuga (originar din Săliştea de Sus) a fost răsplătit oficial pentru efortul său de 21 de ani, de cînd funcţionează Editura Dragoş Vodă din Cluj, perioadă în care a editat şi tipărit 80 de cărţi de mare interes public, precum a fost reeditarea Diplomelor Maramureşene de Ioan Mihaly de Apşa, iar una dintre cărţile sale de autor-coordonator este „Dicţionarul personalităţilor maramureşene”, în care s-a adunat multă muncă de documentare.

Profesorii Ioan Ţiplea, Vasile Leschian şi Nicolae Felecan
Profesorii Ioan Ţiplea, Vasile Leschian şi Nicolae Felecan

Cei premiaţi au mulţumit pentru premii (diplome şi bani), promiţînd să continue buna colaborare cu revista Nord Literar şi cu oamenii de cultură din Maramureş.
În sală, pe lîngă cei pomeniţi, care au luat cuvîntul, i-am recunoscut pe scriitorii: Ovidiu Pecican (Cluj), Cornel Cotuţiu (Beclean), Olimpiu Nuşfelean (Bistriţa), Ioan Nistor (Satu Mare), Alexandru Zotta (Satu Mare), Robert Laszlo (Satu Mare), Radu Ulmeanu (Satu Mare, născut în Ulmeni), Ion Papuc (are rubrică permanentă în revista Convorbiri literare din Iaşi), Daniel Săuca (Zalău), Daniel Hoblea (Zalău), Aurel Ştefanachi (Iaşi, director Editura Tipo Moldova) şi Mihaela Albu – redactor-şef pentru România al revistei Lumină Lină din New York. Alături de aceştia, au fost mulţi scriitori şi intelectuali băimăreni: Gheorghe Pârja, Ioana Ileana Şteţco, Rodica Dragomir, Valeriu Sabău, Ştefan Jurcă, Milian Oros, Gheorghe Mihai Bârlea, Teodor Ardelean, Ion Bogdan, Florian Roatiş, Dumitru Fânăţeanu, Ioan Meteş Morar, Daniela Sitar-Tăut, Delia Muntean, Raluca Hăşmăşan, Dan Achim, Elena Cărăuşan, Ştefan Vişovan şi Ştefan Herţeg.
După-amiază, întîlnirea a continuat cu discuţii despre presa literară, în special din Nord-Vestul României, şi cu prezentarea multor cărţi, două dintre noile apariţii editoriale fiind „Incursiuni în arta plastică” de Augustin Cozmuţa (volum postum, îngrijit de Ileana Cozmuţa) şi Cotidian strident, versuri de Alexa Gavril Bâle.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.