Proiect: Persoanele fizice vor putea achiziţiona terenuri agricole în limita a 150 de hectare

0
328

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat că persoanele fizice vor putea achiziţiona terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare, după cum s-a convenit cu producătorii.
Prin proiectul de lege s-a convenit limitarea pe persoană fizică la 150 de hectare, ceea ce ar fi ca o fermă de familie iar pe persoană juridică s-a stabilit o măsură similară cu cea aplicată în Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin excepţie mergîndu-se până la 1.500 de hectare achiziţionate de societăţile cu personalitate juridică.
Ministrul a afirmat că au fost introduse şi o serie de cerinţe, care vor permite limitarea achiziţiei de terenuri agricole în România şi care nu vor ridica probleme la nivel european. Astfel, societăţile comerciale respective trebuie să aibă domiciliul stabil în România, iar pentru asta trebuie să fii ori cetăţean european, ori să ai naţionalitate română. Pentru cetăţenii din ţările terţe rămâne varianta ca ei să obţină cetăţenia română.
De asemenea, ministrul a anunţat că vor fi introduse în lege şi alte condiţii potrivit cărora aceia care cumpără teren să fi fost fermieri, pe o perioadă de cel puţin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei să provină din agricultură.
Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence – Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară, românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni 23,4%, nemţi 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum şi multinaţionale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.
România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în ţară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau acest drept.
În prezent, cele mai active trei zone ale ţării, în funcţie de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan sunt Timiş, Vaslui şi Arad. România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafaţa arabilă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.