Canalizarea din Băiuţ, prost gândită!

0
737

Reţeaua actuală de canalizare din comuna Băiuţ a fost prost proiectată şi realizată în legătură cu relieful localităţilor pe care le deserveşte. Astfel, în loc să fie construită la nivelul caselor, reţeaua a fost amplasată de-a lungul drumului, iar gospodăriile sunt jos, sub nivelul şoselei.
Acum, autorităţile locale vor să facă o extindere a reţelei de canalizare actuale, însă modul de amplasare a celei vechi le dă de furcă: „Alimentare cu apă avem. La capitolul canalizare, acum trebuie să ne apucăm de proiectul de extindere, numai să avem şi banii necesari. Există o reţea de canalizare principală făcută şi staţie de epurare, în Strâmbu-Băiuţ. Tocmai am vorbit cu consultantul şi vrem să ne apucăm să facem şi extinderea reţelei existente. Lipsa banilor ne încurcă, dar la anul cred că ne vom apuca de proiect. Fondurile necesare sunt destul de mari şi avem o problemă foarte mare: canalizarea veche a fost trasă pe lângă drum, iar casele sunt jos, sub nivelul drumului. În aceste condiţii cum facem noi extinderea?! Acum ar trebui pompă la fiecare, dar doamne fereşte dacă se ia curentul, dejecţiile ar merge înapoi şi ar ieşi în casele oamenilor. Deci este o problemă dificilă cu asta. O să ve­dem, vine consultantul, căutăm un proiectant. Normal, reţeaua existentă trebuia să meargă undeva sub cursul văii. Asta a fost situaţia, noi aşa am preluat-o şi acum trebuie să o rezolvăm. Reţeaua actuală merge de sus din Băiuţ şi până în Strâmbu-Băiuţ la staţia de epurare, deci sunt vreo cinci kilometri în total. În Poiana Botizii nu există canalizare, dar ei sunt cu fose septice şi nu e problemă. Şi locuitorii sunt puţini acolo, aşa că o investiţie mare cu canalizarea n-ar fi rentabilă. Alimentare cu apă au ei acolo din bazine făcute, deci nici la acest capitol nu sunt probleme. La noi apa vine de la Izvorul Alb, avem staţie de filtrare a ei, avem bazin şi aşa ne gospodărim noi şi Strâmbu-Băiuţ. Practic am preluat toate instalaţiile acestea de la mină, însă apa e bună”, a declarat Mihai Ceteraş, primarul comunei Băiuţ.

Centrul comunei Băiuţ
Centrul comunei Băiuţ

Cetăţenii cunosc problema canalizării

Oamenii din localitate cunosc problema legată de canalizare. Nu ştiu însă nici ei cum o va rezolva autorităţile locale: „Ştim că reţeaua actuală de canalizare s-a făcut prost, pe lângă drum şi casele sunt jos. Dar ce să facem noi dacă cei care au făcut-o au gândit-o prost. Acum primăria trebuie să găsească o soluţie de rezolvare a problemei dacă vrea să facă extinderi şi la alte gospodării”, ne-a spus Nelu Pop. „Sunt probleme şi acum cu actuala canalizare, că reţeaua e sus la drum, iar unele case sunt jos sub nivel. Dacă vor să o extindă, nu ştiu cum se va  face proiectul”, a completat şi doamna Ioana, localnică.

Parc de joacă pentru copii şi bază sportivă finalizate

Un parc de joacă pentru copii şi o bază sportivă cu teren sintetic au fost construite în centrul comunei Băiuţ. Investiţiile s-au realizat atât din fonduri europene, nerambursabile, cât şi din bani de la bugetul local: „Am făcut parcul de joacă pentru copii şi terenul de sport cu gazon sintetic. Mai avem de terminat doar poarta de la intrare şi e finalizată investiţia. Terenul ce a fost realizat a costat 400.000 de lei, jumătate fonduri europene şi cofinanţare din partea noastră cealaltă jumătate. Şi în Strâmbu-Băiuţ va fi realizat un parc de joacă pentru copii, dar acesta se va face din fonduri locale”, a mai spus primarul comunei.

Drumul către Poiana Botizii, asfaltat

O altă investiţie finalizată este cea legată de asfaltarea a patru kilometri de drum către satul Poiana Botizii. Un alt proiect la care finanţarea e ca şi obţinută este cel referitor la reabilitarea tuturor căminelor culturale din comună: „DC 56 către Poiana Botizii l-am finalizat deja. Drumul are circa patru kilometri şi este complet asfaltat. Aici finanţarea a fost asigurată de la Guvern. Acum ne străduim să implementăm proiectul cu căminele culturale. Vrem să le modernizăm prin fonduri europene. Trebuie să mergem să mai semnăm contractul de finanţare. Proiectul l-am câştigat, iar în urma lui vom moderniza toate cele trei cămine culturale din comună: Băiuţ, Strâmbu-Băiuţ şi Poiana Botizii. Reabilitarea se va face complet, atât la interior, cât şi la exteriorul lor. Cuantumul investiţiei este de 500.000 de euro”, a completat Mihai Ceteraş.

Podul care face legătura cu Tocila, în reabilitare

Un alt proiect în derulare este şi reabilitarea podului peste râul Lăpuş, care face legătura cu Tocila. Construcţia veche s-a deteriorat în timp. Administraţia locală a încercat să o menţină în parametrii pentru circulaţie, dar acum reabilitarea ei este necesară. Investiţia, în valoare de 400.000 de lei, se va realiza tot de la bugetul local. Proiectul cu studiul de fezabilitate este finalizat. Acesta trebuie doar predat constructorului. Lucrările se vor da prin atribuire directă, datorită sumei mici a investiţiei, fără o licitaţie prealabilă, unei firme cu care primăria a mai avut lucrări şi aceasta a respectat contractul, mai spune primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.