Audit public intern în primăriile din Maramureş

0
713

Asociaţia Comunelor din România, filiala Maramureş, realizează un audit public intern în 27 de administraţii locale care fac parte din asociaţie. Scopul acestei acţiuni este acela de modernizare a administraţiei publice locale.

Cei care efectuează această examinare profesională sunt trei auditori, printre cei mai buni din ţară: „Principala activitate a filialei acum este cea de audit public intern pentru modernizarea administraţiei publice la nivelul judeţului. Avem un număr de 27 de comune care îşi efectuează acest audit intern. De asemenea, avem un număr de trei auditori care pot spune că sunt printre cei mai buni din ţară. Am început destul de timid, greu, dar astăzi pot spune că judeţul Maramureş este printre cele mai bune în audit public intern, lucru cu care mă mândresc. Totul a fost posibil însă datorită auditorilor. Am avut norocul să găsim oameni de calitate. Sper să dezvoltăm această activitate de audit, la cât mai multe administraţii locale din judeţ şi mă refer aici la comune, astfel încât, într-un viitor nu prea îndepărtat, să fie prinse chiar toate comunele din Maramureş, pentru că există o diferenţă între o unitate administrativă care face audit public intern şi alta care nu face”, a declarat primarul comunei Săcălăşeni, Emilian Pop, membru în Consiliul Director al A.Co.R. – reprezentant al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

Primarul din Săcălăşeni, prezent la întâlnirea liderilor locali de la Bogota

Emilian Pop - primarul comunei Săcălăşeni şi preşedinte A.Co.R. Maramureş
Emilian Pop – primarul comunei Săcălăşeni şi preşedinte A.Co.R. Maramureş

La mijlocul lunii trecute, a avut loc şi congresul mondial al liderilor locali. În cadrul evenimentului s-a ales şi noul preşedinte al organismului. Delegaţia din România a fost una numeroasă, având un cuvânt important de spus: „În perioada 12-15 octombrie, la Bogota în Columbia, a avut loc al cincilea congres la care au participat liderii locali din întreaga lume, unde s-a ales liderul lor în persoana unui sud-african, preşedinte al unei autorităţi locale din Johannesburg. El a concurat cu un contracandidat din Federaţia Rusă, cazac de origine. Diferenţa a fost mare între cei doi, în sensul că, delegaţia României, una numeroasă, formată din 20 de persoane, dintr-un total de 73 de europeni, a avut un cuvânt de spus şi asta a reprezentat un lucru deosebit de important. Printre delegaţi m-am numărat şi eu, bineînţeles. Noi toţi l-am susţinut pe Franklyn Parks Tau. Am fost la o întâlnire cu domnia sa înainte de alegeri, iar după aceea ne-am revăzut şi avem promisiunea că la începutul anului viitor, în ianuarie, februarie, când va fi adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R), să participe în Bucureşti la această întâlnire, un lucru important pentru noi”, a spus primarul din Săcălăşeni.

Primăria Săcălăşeni va accesa fonduri europene direct de la Bruxelles

Un câştig mare pentru comuna Săcălăşeni, în urma participării primarului de aici la congres, a fost acela că Emilian Pop s-a întâlnit cu specialişti în domeniul accesării fondurilor europene direct de la sursă. Astfel, administraţia locală din Săcălăşeni intenţionează implementarea unor proiecte depuse direct la Bruxelles: „La întâlnirea de la Bogota au fost discutate şi probleme care ţin de autorităţile publice locale. Mă refer aici la problema urbanismului, a energiei, conceptul de Habitat III, care este un concept relativ nou. Activitatea s-a desfăşurat pe ateliere de lucru, abia în ultima zi a întâlnirii având loc alegerile. În toată perioada au avut însă loc socializări între toţi membrii. Eu personal m-am întâlnit cu cunoştinţe vechi din Europa, oameni angrenaţi în administraţiile locale din ţările lor. Referindu-mă strict la comuna Săcălăşeni şi la câştigul nostru din această participare pot spune că am întâlnit o echipă de la Bruxelles, care se ocupă de fonduri europene accesate direct de acolo. Astfel, este posibilă accesarea fondurilor europene direct de la sursă. Prin acest lucru câştigi timp şi multă experienţă lucrând direct cu specialiştii de acolo. Noi am mai depus proiecte sub forma asta, dar prin intermediari, adică noi eram parteneri în proiecte, ori un proiect depus direct la Bruxelles are o abordare mult mai elegantă şi mai rapidă. Sunt sigur că alături de echipa pe care o am aici la Săcălăşeni vom merge cu proiecte şi acolo direct. Ca să spun că mergem doar pe varianta asta e mult, dar vom folosi şi această oportunitate. Ce putem accesa din ţară o facem, dar vom merge şi direct acolo. Sunt anumite măsuri care, pe ceea ce cunoaştem aici ca finanţare, lipsesc. Aşa că noi vom intra acolo la ele ca să luăm tot ce se poate. Deci acesta este unul din marile câştiguri pentru noi”, a conchis primarul Săcălăşeniului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.