Începînd cu anul şcolar 2017-2018, actualele programe de încurajare a consumului de fructe şi de distribuire a laptelui în şcoli vor fi unificate în „Programul pentru şcoli”, cu finanţare europeană, menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viaţă sănătos şi să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă. „Programul pentru şcoli” are la bază două componente: distribuţia propriu-zisă a produselor şi măsurile educative care o însoţesc, apreciindu-se că simpla distribuţie nu poate asigura îndeplinirea obiectivelor. Finanţarea europeană va fi de 6.866.848 euro pentru schema de fructe şi legume şi 10.399.594 euro pentru schema de lapte şi produse lactate. Pînă la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor măsuri educative de însoţire, precum vizite la ferme, la tîrguri şi expoziţii agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gătit şi de degustare etc. Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare cu program normal de 4 ore şi elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial de stat şi particular. Se recomandă fructe autohtone de sezon în stare proaspătă: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine. O porţie de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, de fructe sau de cacao.
Este agreată degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.