Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Şişeşti

0
440

Joi, 1 decembrie 2016, după ce a participat la Ceremonia de la Statuia Ostaşului Român din Baia Mare, Preasfinţitul Vasile Bizău a fost prezent la Şişeşti, în biserica ctitorită de către preotul greco-catolic Vasile Lucaciu, susţinător activ al Marii Uniri.
În acest an se împlinesc 94 de ani de când părintele Vasile Lucaciu a fost înmormântat în biserica din Şişeşti, pe data de 1 decembrie 1922, la 4 ani după unirea Transilvaniei cu România.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de la ora 12:00. Au urmat rugăciunea Parastasului şi depunerea de coroane la mormântul ctitorului bisericii – pr. Vasile Lucaciu-, precum şi discursuri ale oficialităţilor locale, printre care subprefectul Gavriş Ardelean, care a rostit cu acest prilej: “Ne aflăm astăzi, aici, la Şişeşti, pentru a celebra Ziua Naţională a României, dar şi pentru a-l comemora pe preotul doctor Vasile Lucaciu, de la a cărui înmormîntare în Biserica de piatră din Şişeşti se împlinesc 94 de ani. Chiar dacă nu a fost prezent fizic la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, Vasile Lucaciu rămâne în memoria noastră drept unul dintre cei mai hotărâţi luptători pentru drepturile românilor din istoria acestui neam. Om educat, de o bună condiţie socială şi care a ajuns să ocupe funcţii importante, printre care şi cea de deputat de Baia Mare în Parlamentul de la Bucureşti, Vasile Lucaciu a fost unul dintre cei mai importanţi memorandişti, nefiind scutit de suferinţe în lupta sa pentru eliberarea neamului. Da, Vasile Lucaciu a fost închis de mai multe ori pentru că a avut curajul să vorbească liber despre drepturile conaţionalilor săi. Însă ardelenii l-au iubit şi, drept dovadă, în perioadele când era deţinut politic i-au închinat un cântec: Doina lui Lucaciu. Vasile Lucaciu nu a uitat, însă, de unde a pornit. Aici, la Şişeşti, în localitatea sa natală, părintele a ridicat o biserică de piatră. La inaugurarea sa, pe 27 august 1890, au participat aproximativ 15.000 de credincioşi. Acum, la 126 de ani distanţă, ar fi bine să ne unim eforturile pentru a aduce această biserică-monument într-o stare mai bună, aşa cum Vasile Lucaciu merită. Leul de la Şişeşti a fost înmormântat în această biserică la exact patru ani de la proclamarea Unirii Transilvaniei cu România. Biserica, e bine de ştiut, a fost ridicată cu bani din donaţii, pentru că statul era prea sărac şi nu o putea finanţa. Arhitectura bisericii a fost imaginată de părintele Lucaciu asemănătoare cu cea a Catedralei “Sfântul Petru” din Roma. Se poate citi şi azi inscripţia realizată de el: “Pentru unirea tuturor românilor”. În încheiere, s-a dezvelit un bust al părintelui dr. Vasile Lucaciu. De asemenea, a avut loc un program artistic, care s-a desfăşurat în pavilionul bisericii.
Evenimentul a fost organizat de către Parohia Greco-Catolică Şişeşti, în colaborare cu Primăria Şişeşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.