La Copalnic – Staţia de epurare, cu „abonaţi” puţini

0
433

O staţie modernă de epurare a apelor uzate a intrat în funcţiune, în luna aprilie a acestui an, la Copalnic. Ea deserveşte momentan localitatea, plus centrul de comună, urmând ca pe viitor să se racordeze la reţeaua de canalizare şi satele Ruşor şi Berinţa. Totuşi, localnicii nu sunt prea dornici să se racordeze la noua reţea de canalizare, din cauza costurilor, aşa că debitul asigurat pentru staţie este mic.

De investiţia din fonduri europene vor putea beneficia aproximativ 2.500 de locuitori, când toate localităţile vor fi conectate. De menţionat este şi faptul că, în alte sate ale comunei, sunt deja în derulare proiecte similare: „Ne bucurăm că pe fonduri europene am reuşit realizarea acestui obiectiv. De asemenea, mai avem un proiect în derulare pe Administraţia fondului de mediu de care vor beneficia satele Vad, Lăschia şi Făureşti. Practic, o altă staţie se mai construieşte acum. Ea va deservi localităţile Vad, Lăschia şi Făureşti. Deci vom avea pe parte de canalizare, în total, în şase sate. Şi pentru Berinţa şi Cărpiniş la fel, se construieşte încă o staţie de epurare. Relieful ne-a impus să facem mai bine trei staţii mai mici decât să pompăm la una singură, pe distanţă mare, dar să crească costurile foarte mult”, declara Ştefan Mihalca, primarul comunei Copalnic Mănăştur, la inaugurarea staţiei de epurare de la Copalnic.

Oamenii nu se racordează la canalizare din cauza costurilor mari

Deşi au posibilitatea să scape de fosele septice sau de toaleta din fundul curţii, mulţi nu o fac din cauza costurilor destul de mari pe care ar trebui să le suporte pentru a se racorda la noua reţea de canalizare: „Avem în studiu un proiect de canalizare pe satul Berinţa, în valoare de un milion de euro, pe fonduri europene. Staţia de epurare de la Copalnic funcţionează bine, dar, din păcate, avem puţini care s-au conectat şi staţia nu are debit cât ar trebui. Însă avem în fiecare lună control de la Apele Române şi chiar în aceste condiţii nu am avut probleme, nu am primit penalităţi, apele uzate la ieşirea din staţie fiind în parametri. Staţia de epurare deserveşte momentan localităţile Copalnic şi Copalnic Mănăştur. Avem puţini localnici care s-au conectat, atât din cauză că sunt doar două sate legate la reţea, dar şi din cauză că din cele două localităţi nu s-au legat la reţeaua de canalizare toţi. Motivul principal este cel financiar. Oamenii trebuie să-şi realizeze racordul în reţeaua principală pe costul lor. Sudura la branşament o suportă primăria, dar omul trebuie să-şi plătească restul ce i se instalează în curte: căminul, apometrul, ţevile etc. Costurile estimative ajung undeva la 2.000 de lei, bani pe care trebuie să-i suporte cetăţeanul din gospodăria respectivă. Unora li se par destul de mulţi bani şi chiar sunt pentru unii. Pe viitor însă, va fi obligatoriu să se conecteze toţi pentru că legea legată de protecţia mediului nu va mai permite fosele septice. De asemenea, vom avea şi Berinţa şi Ruşor conectate la staţia de epurare şi atunci se va rezolva şi această problemă de asigurare a debitului corespunzător” a declarat Ioan Vlad Costin, viceprimarul comunei Copalnic Mănăştur. Tehnologia folosită la staţia de epurare mecano – biologică provine de la nemţi, este performantă, cu consum redus de energie, iar procesul este unul biologic, fără a se folosi clorul. Cetăţenii sunt pro şi contra conectării la noua reţea de canalizare: „De când mama m-a făcut am avut toaleta în fundul curţii şi tot bine a fost, aşa că bine a fi şi de acum înainte, tot aşa”, a spus tanti Sanda. „Ne vom conecta la canalizare, că nu avem de ales. Condiţii moderne de trai ne trebuie, că în direcţia asta merge lumea. Banii sunt destul de mulţi, dar îi dăm odată şi gata”, ne-a explicat şi Ghiţă Pop, un alt localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.