La Satu Nou de Jos – O nouă groapă de gunoi temporară lângă cea actuală

0
532

Problema gestionării deşeurilor menajere din Baia Mare şi împrejurimi se complică pe zi ce trece, odată cu apropierea termenului de închidere a actualei gropi de gunoi a oraşului, situată la Satu Nou de Jos. Astfel, amplasamentul actual va trebui închis complet la mijlocul anului 2017, însă viitorul depozit ecologic de la Fărcaşa, care ar trebui să preia gestionarea deşeurilor din întreg judeţul, este cu probleme şi departe de a fi terminat.

În aceste condiţii, autorităţile caută soluţii temporare până la finalizarea depozitului de la Sârbi-Fărcaşa. În Baia Mare, rezolvarea problemei ar putea sta în construcţia unei noi gropi de gunoi, temporare, amplasată lângă cea veche, care se închide. Bineînţeles, dacă aceasta se va realiza, va respecta toate normativele de mediu, iar la final, va dispărea în totalitate: „Se va face un depozit temporar, pentru maxim trei ani de zile, lângă actuala groapă de gunoi de la Satu Nou de Jos, până la finalizarea lucrărilor de la Fărcaşa. Consiliul Judeţean ne-a cerut sprijinul să vedem cum putem să rezolvăm această problemă. Noi am discutat problema şi în şedinţele de consiliu. De asemenea, am avut zilele trecute o şedinţă informală cu consilierii, tocmai pe subiectul acesta, să vedem dacă sunt de acord, care sunt variantele, care sunt beneficiile, şamd. Depozitul se va face cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu: se va pune o folie la bază pe sol, cu turnare de beton şi rigole pentru drenaj. Costurile cu investiţia vor fi suportate în principal de operatorul de salubritate, care poate că va primi şi ceva sprijin de la minister, însă costurile se vor reflecta în facturile plătite de populaţie. În momentul în care se va finaliza investiţia de la Fărcaşa, acest depozit temporar va trebui desfiinţat, iar deşeurile transportate integral la Sârbi”, a declarat Florin Boltea, primarul comunei Groşi.

Primăria Groşi pune la dispoziţie terenul

Cu toate că în trecut au existat disensiuni între vechile conduceri ale Consiliului Judeţean Maramureş şi ale primăriei din Groşi, acum acestea au dispărut. Administraţia locală din comună îşi oferă sprijinul autorităţilor judeţene pentru rezolvarea acestei probleme care ne afectează pe toţi: „Noi suntem proprietari pe terenul actual al gropii de gunoi de la Satu Nou de Jos. Managementul acţiunii de închidere a gropii de gunoi aparţine însă de Consiliul Judeţean Maramureş. Mai este acolo voie să se depună gunoi menajer până la data de 16 iulie 2017. Până atunci trebuie rezolvat celălalt aspect cu noul depozit ecologic de la Fărcaşa. Există însă şi acolo dificultăţi, începând de la faza de proiectare şi până la execuţie, dar asta nu este până la urmă problema noastră. Noi suntem parteneri atât cu cei din Consiliul Judeţean, cât şi cu cei de la Drusal. Ideea este că gestionarea deşeurilor e o problemă generală, care ne priveşte pe toţi. Ce putem face noi este să facilităm, din punct de vedere al administraţiei locale, toate demersurile de a ieşi din dificultatea asta managerială şi sunt soluţii în sensul că există posibilitatea de a mai depune temporar gunoi menajer, cu condiţia ecologizării post factum, adică, doi-trei ani, până ce se remediază problemele de acolo (n.r. de la Fărcaşa), pe o suprafaţă mică de lângă actuala groapă, unde să se facă selectare de deşeu menajer, compactare, etc. până ce se rezolvă cealaltă. Asta pentru a nu se mai face o nouă staţie în altă parte”, a explicat şi Gavril Ardusătan, viceprimarul comunei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.