Noi criterii de selecţie pentru contribuabili mari şi mijlocii

0
309

Agenţia Naţională de Administare Fiscală redefineşte criteriile de includere a contribuabililor în categoriile “mari” şi “mijlocii”, pentru a se încadra în tendinţele economico-financiare actuale.
Potrivit criteriilor specifice, în categoria “marilor contribuabili” vor fi incluse şi societăţile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum şi contribuabilii nou-înfiinţaţi care, la data înfiinţării, se angajează să realizeze, în maximum 3 ani consecutivi, investiţii de minimum 10 milioane euro (criteriul investiţional).
De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rîndul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci cînd sînt îndeplinite criteriile de selecţie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparţin grupului, aşa cum e definit la art. 269, alin. (9), din Codul fiscal.
Criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încît reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanţi ponderaţi ai activităţii contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30% şi volumul cheltuielilor cu personalul – 20%. Continuitatea este, de asemenea, importantă, astfel încît din rîndul contribuabililor mari/mij­locii vor fi excluşi, după trei ani consecutivi în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflaţi în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum şi cei declaraţi inactivi, potrivit dispoziţiilor art. 92 din Codul de procedură fiscală.
De asemenea, s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenţi în rîndul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentaţi sau reprezentaţi fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.