La Seini, administraţia negociază vânzarea curentului produs la staţia de biogaz

0
479

Autorităţile locale din oraşul Seini negociază deja vânzarea curentului electric produs la staţia de biogaz. Investiţia este complet funcţională şi produce energie electrică în cantităţi mult mai mari decât necesarul pentru întreg oraşul. Astfel, diferenţa poate fi vândută dacă primăria obţine acreditarea pentru certificatele verzi. De asemenea, prin procesul de funcţionare a staţiei de biogaz, unică în România, se obţine şi agent termic.

Procedura de acreditare, însă, este una anevoioasă, aşa că primăria mai are de aşteptat până va avea dreptul de a şi vinde energia electrică produsă în regie proprie: „Am finalizat, în sfârşit, staţia de biogaz. Deja în acest moment producem 8,8 megawaţi/zi. Ne-am confruntat însă cu foarte multe probleme în ceea ce priveşte autorizaţiile şi avizele pe care a trebuit să le obţinem de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE). A fost un drum foarte anevoios. Încă şi acum aşteptăm ultima acreditare, autorizare pentru certificate verzi. Asta nu am primit-o încă, dar stăm deja la masa negocierilor ca să vindem energie electrică. Practic negociem vânzarea energiei electrice. Aşa cum bine ştiţi, procedura este mai stufoasă şi aşteptăm să putem să semnăm un contract ferm. Noi am vrea să facem acest lucru prin care să primim mai apoi compensarea energiei consumate, pentru că după cum ştiţi, doar 45% din valoarea facturii reprezintă costul efectiv al energiei. Restul sunt taxe aplicate”, a spus Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini.

Oraşul produce mai multă energie electrică decât consumă

seini-primarieStaţia pilot de biogaz de la Seini produce energie electrică mai multă decât se consumă în întreg oraşul, cu instituţiile publice şi iluminat. În aceste condiţii administraţia locală poate vinde diferenţa. De asemenea, odată cu producerea curentului rezultă şi energie termică pe care primăria se gândeşte să o valorifice: „Pentru acoperirea nevoilor pe care le avem în unităţile ce aparţin administraţiei publice locale, precum şi pentru iluminatul public, este nevoie de aproximativ un sfert din energia pe care o producem. O parte se consumă şi pentru funcţionarea propriu-zisă a staţiei de biogaz. Diferenţa o să o vindem, bineînţeles. Această staţie este unică în ţară, fiind făcută printr-un proiect pilot. Nicio altă unitate administrativ-teritorială nu-şi produce singură energia electrică. Pe lângă energia electrică pe care noi o vindem, mai producem şi energie termică. Acum suntem în negocieri cu o firmă care are în apropiere abator, dar şi cu alte firme care doresc să cumpere agentul termic. Trebuie să vedem numai cum vom face canalele termice pentru a le putea furniza şi agent termic. Ei îl vor folosi pentru încălzirea unităţilor comerciale care sunt mai aproape de staţia noastră de biogaz”, ne-a explicat primarul.

Parteneriat între primărie şi Liceul Agricol Seini

biogaz3Primăria va face un parteneriat între Liceul Agricol din Seini şi staţia de biogaz. Prin acesta se vor construi mai multe sere în care elevii de liceu vor face practică. În urma procesului de la staţie rezultă agent termic, ce va fi folosit şi la încălzirea propriilor sere ale primăriei şi liceului: „În strategia noastră pe termen mediu, vom face şi proiectul prin care vom colabora cu Liceul Agricol. Vom construi acolo sere, pe circa un hectar şi jumătate de teren care este în proprietatea autorităţii publice locale. Dar asta mai durează pentru că momentan sunt alte priorităţi”, a mai spus Gabriela Tulbure. În acest fel, autorităţile locale îşi vor putea produce, în regie proprie, răsadurile de flori necesare oraşului, dar nu exclud nici varianta cultivării de legume. Singura problemă ar fi modalitatea de comercializare a acestora, însă şi aici administraţia caută soluţii, în funcţie de cum îi va permite legislaţia.

Pe viitor-autobuz electric alimentat de la staţia de biogaz

Un alt proiect, la care documentaţia a fost întocmită, este şi cel de implementare a unei strategii de mobilitate urbană prin care se doreşte conectarea zonelor limitrofe de centrul oraşului, printr-un autobuz electric, alimentat cu energie de la staţia de biogaz: „Lucrăm şi la un alt plan mare: o strategie de mobilitate urbană, proiect care este pe final. Am făcut consultările cu aleşii locali, societatea civilă şi firmele să vedem cum putem lega zonele limitrofe, peri-urbanul de urbanul localităţii. Acesta este un proiect la care eu ţin foarte mult pentru că ne-ar putea permite modernizarea căilor de acces a unui autobuz electric pe care noi l-am putea încărca de la staţia de biogaz“, a conchis edilul urbei.

Localnicii, mândri de investiţie

Majoritatea localnicilor au auzit de staţia de biogaz, precum şi despre faptul că aceasta produce curentul necesar nevoilor localităţii: „Ştiu de staţia de biogaz construită aici lângă oraş, în câmp. Cunosc şi faptul că deja produce curent electric ce va fi folosit la iluminatul public şi a altor instituţii ale statului. E un lucru bun că se va face economie la plata facturilor de curent, care nu sunt mici. De asemenea, cred că suntem singurii în ţară cu o staţie de acest gen”, a spus Nelu Fărcaş, localnic. „Am auzit de staţia de biogaz şi că se produce acolo curent. Bravo celor care au avut această idee. Sper să funcţioneze bine”, ne-a explicat Maria P. „Nu ştiu despre ce vorbiţi. Habar nu am, dar dacă e aşa, atunci e bine pentru oraşul nostru”, a conchis un alt seinean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.