Azi, a treia zi de Crăciun. Urmează Festivalul Colindelor

0
711

După calendarul vechi, decalat cu 13 zile, azi este a treia zi de Crăciun şi Sfântul Ştefan. Peste 30 de mii de ucraineni din Maramureşul din stânga Tisei şi o parte dintre cei peste 40 de mii de români din Maramureşul din  dreapta Tisei sărbătoresc pe rit vechi Naşterea Mântuitorului, pe 7 ia­nuarie şi Anul Nou, pe 14 ianuarie.
În Maramureşul istoric, la graniţa cu Ucraina, trăiesc peste 33 de mii de ucraineni (mai mult de jumătate dintre ucrainenii din România), în comunele cu 7 sate: Poienile de sub Munte, Bocicoiu Mare, Repedea, Ruscova, Remeţi, Bistra, Rona de Sus, dar şi în aşezările urbane Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus.
După Anul Nou sărbătorit pe rit vechi, Uniunea Ucrainenilor din România organizează la Sighetu Marmaţiei (din 1994 încoace) Festivalul colindelor şi datinilor de iarnă la ucraineni. În acest an, FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE COLINDE, DATINI ŞI OBICEIURI DE IARNĂ LA UCRAINENI, EDIŢIA A XXIV-A se va desfăşura pe 15 ianuarie, după următorul program: Duminică, de la ora 10 la 11.30 , invitaţii participă la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Sighet. De la ora 12, urmează parada grupurilor de colindători prin centrul oraşului până la Şcoala Gimnazială de Muzică şi Artă Plastică ,,George Enescu”; 13 – 13.30: deschiderea festivă a Concertului de Colinde şi urări de Anul Nou; 13.30 – 16: Concertul de Colinde şi obiceiuri de iarnă prezentate de grupurile de colindători din Ucraina (Kiev, Ivano-Frankivsk, Verhovina), Ungaria, judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Tulcea, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Satu Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.