Liceul din Cavnic şi-ar putea schimba profilul

0
643

Administraţia locală din Cavnic are în plan schimbarea profilului Colegiului Economic „Pintea Viteazul”. Astfel, edilul oraşului intenţionează să schimbe specificul unităţii şcolare, din turism într-unul bazat pe energie regenerabilă. El are şi o motivaţie pentru care doreşte acest lucru: numărul elevilor scade în oraş pe an ce trece, iar liceul ar deveni mult mai atractiv dacă ar primi o asemenea specializare.
Autorităţile locale ar avea şi locuri de cazare pentru cei interesaţi să urmeze cursurile aici pe viitor: „Dorim să avem o discuţie aplicată cu directorii care conduc şcolile pe următorii ani. Asta deoarece avem în vedere să schimbăm profilul la liceul din Cavnic, de la cel de turism la unul bazat pe energie verde, regenerabilă – eoliene, parcuri fotovoltaice – deci să mergem pe genul acesta de acreditare, pentru că până la urmă acesta este viitorul. Dar este de discutat ca să găsim exact specializarea. De ce ne-am gândit la zona aceasta de energie verde? E simplu: dacă am fi un liceu cu o specializare rară în România, cred că am atrage foarte mulţi elevi aici la Cavnic. De asemenea, dacă şcolile din oraş au o capacitate de cazare de 700 până la 1.000 de copii, pe lângă elevii care există în prezent, atunci cresc toate în Cavnic: investiţiile, consumul şi aşa am putea deveni atractivi pentru întreg judeţul şi de ce nu, pentru ţară, ca şi specializare a liceului”, a declarat Vladimir Petruţ, primar al oraşului Cavnic. Unele cadre didactice din cadrul liceului cred că această schimbare ar fi de bun augur, pentru că specificul actual, cel de turism, nu prea are continuitate pentru cei care doresc să meargă mai departe cu studiile: „Cred că ar fi bine să se schimbe profilul, din cel de turism, într-unul bazat pe energie regenerabilă, deoarece acest domeniu este clar de viitor. Cel turistic nu are continuitate din punct de vedere al studiilor, spun eu, dacă elevii vor să urmeze o facultate în Baia Mare, spre exemplu, că nu prea avem o specializare exactă pe turism în judeţ, aşa că dacă vor să studieze la o facultate în turism, trebuie să meargă la Cluj. Însă ar trebui să rămână totuşi şi pe specializarea turism, pentru elevii care doresc. Că poate Cavnicul va prospera mai mult şi pe turism în viitor”, ne-a explicat un cadru didactic din liceu.

Numărul elevilor a scăzut cu 100 în ultimul an!

elevi-liceu-cavnicElevii sunt tot mai puţini în Cavnic, pe an ce trece. Primarul spune că doar în ultimul an numărul şcolarilor s-a împuţinat cu peste 10%, aşa că administraţia trebuie să găsească urgent soluţii pentru a face mai atractivă şcoala dacă nu vrea să rămână, în curând, fără elevi: „Parcurile fotovoltaice, eolienele şi tot ceea ce înseamnă energie regenerabilă este la modă şi se caută şi specialişti în acest domeniu. Dacă am reuşi acest lucru, atunci am avea nevoie şi de un internat. În acest sens avem Şcoala Roata, care s-a închis de vreo doi ani – trei ani, că nu mai erau copii. Clădirea respectivă se prezintă într-o stare destul de bună, cu acoperiş, geamuri termopan, centrala funcţională, zugrăvită şi asta ne gândim să o transformăm în internat pentru că suportă să se mai construiască peste ea încă un etaj cu mansardă. Aşa că dacă am avea copii pe viitor, atunci le-am oferi şi cazarea, că dacă nu le asigurăm cazarea, nu stau. Cam asta e gândirea noastră pe viitor şi prin premisa faptului că noi astăzi, la şcolile din Cavnic, de la 700 de elevi în 2015, am ajuns la 599. Deci a scăzut numărul cu 100 de copii într-un an de zile. Anul următor poate mai scad 100 şi atunci ajungem în zece ani de zile fără elevi şi trebuie să desfiinţăm şcoli. În concluzie, este imperios necesar să găsim repede o soluţie de a revigora şi a face atractivă şcoala din Cavnic”, a mai spus primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.