La Timişoara au fost cinstiţi copiii Marii Uniri

0
349

„O zi din viaţă fără un moment de bucurie este o zi pierdută. O zi care aduce un moment de bucurie este o zi câştigată. Un suflet optimist vindecă boala mai repede. Iar un suflet fericit nici nu are ce vindeca, pentru că nu cunoaşte boala… Bucuraţi-vă de ceea ce aveţi şi de tot ce vă înconjoară”, spune actriţa septuagenară Jane Fonda.
Aceste cuvinte, dar mai ales ceea ce am simţit la extraordinara idee, venită dinspre ARMONIA şi îmbrăţişată de mulţi oameni de suflet din Timişoara, şi ceea ce am văzut în oraşul care va fi capitală culturală europeană, mi-au întărit convingerea că prelungirea vieţii nu reprezintă prelungirea bătrâneţii, ci mai degrabă o nouă etapă înainte de cea care precede vârsta înaintată. Cu atât mai mult cu cât simţim tot mai mult că lumea în care trăim se înstrăinează de ceea ce ar trebui s-o caracterizeze – valorile morale. Vedem din ce în ce mai rar persoane care ne inspiră, pe noi, ceilalţi, să fim mai buni, să fim generoşi, să fim toleranţi, să fim atenţi, iubitori şi solidari cu vârstnicii noştri.
Căci vârstele 90 – 100 au fost subiectul manifestării intitulate „Copiii Marii Uniri”. Un gest personal, transformat într-un moment unic. Asta este generozitatea lui Saşa Nicolici, care nu s-a gândit doar la mama lui, care a împlinit 90 de ani, ci la toţi nonagenarii. Cu gândul la ei am pornit alături de ARMONIA spre Timişoara. Pentru a-i cinsti, aşa cum se cuvine, pe cei care au ajuns la 90 de ani, sau se apropie de centenar. Fiindcă trebuie să recunoaştem că unora li se pare greu şi să numere anii vieţii până la 100, pentru unii gândul că ar putea trăi 90 de ani este o dorinţă greu de îndeplinit, iar altora le este şi teamă să se gândească.
Şi, totuşi, ce am văzut la Timişoara a fost emoţionant. Sala Colegiului Naţional de Arte „Ion Vidu” din Timişoara, o sală cu cea mai bună acustică, în care au concertat, de la Ion Voicu la Yehudi Menuhin, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea, un dirijor fabulos, cu o carieră longevivă, peste 70 de ani. Să nu uităm că Yehudi Menuhin a venit în România să-l întâlnească pe George Enescu, de la care a luat lecţii de vioară.  Despre istoria sălii de concerte care poartă numele lui Ion Vidu am vorbit cu doamna Doina Man, care, atunci când se dădea în folosinţă sala de concerte, era elevă a acestui colegiu şi a prezentat primul concert dat pe această scenă. Am vorbit cu Nadia şi Călin Someşan, care iubesc muzica şi oamenii. Care iubesc Corala ARMONIA. Dar cine nu iubeşte ARMONIA! O corală cu o poveste frumoasă, scrisă de 15 ani.
IMG_2090În această sală, plină de istorie muzicală, a cântat ARMONIA. Pentru nonagenarii Eugenia Nikolici,  Ion Iliescu, Ştefan Hruşcă, tatăl dragului nostru Ştefan Hruşcă, Aurel Carol Manu, care a ajuns la 96 de ani, Eugenia Vişan, Elena Someşan, Emilia Bura, Viorel Popescu, Ioan Şimandan, Rozalia Rosner, Mircea Sîrbu, Leontina Boici, Olga Bolchiş, Ileana Drăgoi. Toţi, vizibil emoţionaţi de ceea ce li se întâmplă.
Pe maica Ileana, cum o ştie toată lumea  pe Ileana Drăgoi, pentru care cei 91 de ani nu sunt o povară, am cunoscut-o în Piaţa Dacia din Timişoara. Vindea mărar, pătrunjel, usturoi şi hrean la borcan, de ea pregătit. Are doi copii, şi ei pensionari acum, un băiat inginer şi o fată, Mioara Drăgoi, care timp de 37 de ani a fost profesoară de vioară la Colegiul „Ion Vidu”. Maica Ileana ne-a promis că vine la concert şi s-a ţinut de cuvânt. A venit însoţită de fiica sa. A venit şi duminică la Biserica din Dacia, unde are locul ei, vizibil emoţionată atunci când preotul Ioan Bude a invitat-o în faţa enoriaşilor. O mare surpriză a fost să-l vedem în sală pe tatăl lui Ştefan Hruşcă, timişorean doar pe perioada iernii. Abia aşteaptă să dea colţul ierbii să plece la Ieud. Doamnei Eugenia Nikolici nu-i dai 90 de ani. Distinsă, dreaptă, veselă, rezistentă. A plecat ultima de la cina festivă la care i s-a cântat „La mulţi ani”. Şi a mulţumit cu lacrimi în ochi pentru surprizele de care a avut parte. A cântat şi a dansat, arătând reversul pozitiv al îmbătrânirii.
Cine vrea să îmbătrânească? Nimeni! Din păcate, tinereţea fără bătrâneţe se obţine doar în basme. În realitate, dacă nu ştii cum s-o iei, bătrâneţea nu e uşoară. Nu toţi îmbătrânim la fel, ci fiecare după cum a trăit. Persoanele cu o experienţă bogată de viaţă sunt capabile să judece ce este important şi ce nu, ce are valoare pe termen lung şi ce nu. Prin urmare, aceştia pot da sfaturi şi tinerilor care nu ştiu în ce merită să investească timp şi energie, dar şi adulţilor care sunt măcinaţi de probleme şi îngrijoraţi peste măsură.
Seniorii Timişoarei, care au trăit momente înălţătoare de spiritualitate şi emoţie în Sala de concerte a Colegiului Naţional de Arte ”Ion Vidu”, ne-au demonstrat că au ştiut să îmbătrânească frumos. Maica Ileana Drăgoi merge şi la 91 de ani şi vinde în piaţă; Elena Someşan ne spune că de 47 de ani cântă în corul bisericii din Iosefin, dar şi că a citit toate corespondenţele de pe meridianele ARMONIEI şi articolele scrise despre drumul ARMONIEI pe calea muzicii şi spre sufletul oamenilor. Bătrânul Hruşcă vorbeşte cu emoţie despre Ştefan şi copiii lui din Canada, despre nepoatele lui de la Roma sau de la Londra, dar este la braţ cu nepotul din Timişoara. Biţa, cum cei dragi îi spun Eugeniei Nikolici, mă asigură că, ascultând cântecele ARMONIEI, tot mai frumoase sunt cele din zona noastră, iar Viorel Popescu se mândreşte că este bucovinean… Pentru ceea ce sunt au primit diplome, flori, cântecele ARMONIEI, dar mai ales dragoste. De care are atâta nevoie vârsta a treia.
ARMONIA, rotarienii timişoreni, iubitorii de oameni au reuşit un moment memorabil. Timişorenii au venit şi ei în număr mare la concert, cu admiraţie pentru seniori, frumos numiţi „copiii Marii Uniri”. Peste un an, celebrăm100 de ani de la Marea Unire. Şi cu puţin noroc, cei sărbătoriţi la Timişoara vor trăi momentele veacului de unitate.
I-am provocat la dialog şi le-am văzut dorinţa de a povesti. Au supravieţuit războiului, bolilor de tot felul, perioadelor de foamete şi de sărăcie, astfel că dialogul cu ei se transformă într-o poveste extrem de interesantă despre viaţă.
Pe o parte dintre ei i-am revăzut apoi la concertul ARMONIEI, susţinut în una dintre cele mai frumoase biserici, cea din cartierul Dacia. Arhiplină de credincioşi. Pentru ei, ARMONIA a cântat „Cine este Dumnezeu”, „Tatăl nostru”, „Rugăciune”, „Lăsaţi pruncii să vină la mine”, „Miluieşte-mă, Dumnezeule”, „Doamne, buzele mele”, „Pe tine te lăudăm”, fiecare cu cele mai frumoase mesaje despre credinţă, despre rugăciune şi întrebările mari ale vieţii.
Într-o lume plină de convulsii, muzica şi credinţa îţi dau liniştea de care ai nevoie. Iar credinţa şi muzica seamănă cu o rădăcină pe care cresc tulpinile, florile, fructele faptelor bune.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.