Bătălia Cărţilor s-a lăsat cu premii

0
431

Biblioteca Municipală ”Laurenţiu Ulici”din Sighetu Marmaţiei a organizat a treia ediţie a concursului naţional de lectură ”Bătălia Cărţilor” – faza locală. La Palatul Cultural, cei 16 finalişti au susţinut o pledoarie pentru lectură, ochind cele două premii de la secţiunile ”Cea mai bună fişă de lectură” şi ”Convinge-mă să citesc”. ”Aducătorii” concursului naţional ”Bătălia Cărţilor” la Sighet (ne-reşedinţă de judeţ) sunt prof. dr. Odarca Bout şi poetul Echim Vancea, fost director al Bibliotecii Municipale ”Laurenţiu Ulici”.
La concursul derulat pe două categorii de vârstă s-au înscris 48 de adolescenţi şi 31 de copii. Dintre aceştia au fost selectaţi 20 de concurenţi. Din Juriul condus de prof. dr. Dorel Todea au făcut parte bibliotecari, poeţi şi elevi premiaţi anul trecut, dar şi sponsorul principal ec. Vasile Prodan (SC Mecanica SA). În deschidere, au vorbit Spiridon Pralea, directorul Centrului Cultural Sighet (gazda manifestării), prof. dr. Odarca Bout şi primarul municipiului, Horia Scubli, care a făcut diferenţa dintre vechii cititori, iubitori de cartea care mirosea a hârtie şi cerneală tipografică şi noii cititori care-şi strică ochii pe sticlă! Pentru a susţine ideea de lectură, primarul s-a gândit să amplaseze în spaţiul public rafturi cu volume care vor putea fi citite sau împrumutate de către de orice trecător.
Nu ştiu dacă are sau nu legătură cu intenţia edilului şef al Sighetului, dar înainte de a-l auzi pe primar, nu departe de Palatul Cultural, am văzut scoasă în stradă o bibliotecă cu cărţi de valoare pe rafturi! Decât să le ardă sau să le arunce la gunoi, proprietarul s-o fi îndurat să le ofere pe gratis trecătorilor – concluziona cineva. Volume de referinţă ale literaturii române şi universale, pe care greu le-am procurat în ”epoca de aur”- constata un profesor pensionar.
Revenind la concurs, locurile I au fost premiate cu 300 de lei, locul II cu 200 de lei, locul III cu 100 de lei şi menţiunea cu 50 de lei. Pentru cea mai bună fişă de lectură concurentul a fost răsplătit cu 100 de lei. Câştigătorii ediţiei din acest an vor reprezenta Sighetul la concursul naţional de lectură ”Bătălia Cărţilor”, care va avea loc la Cluj, în 31 martie.
”Prin acest concurs s-a dorit a fi popularizate cărţile destinate copiilor şi adolescenţilor, punându-se accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură, dar şi stimularea lecturii în rândul copiilor şi tinerilor prin atragerea lor, ca cititori, la Biblioteca noastră” – spunea Diana Iancu, şefa Bibliotecii Municipale ”Laurenţiu Ulici”din Sighet.
La categoria 11-13 ani – premiul I, Colopelnic Daria Nicola, premiul II- Smecicaş Laura Maria, premiul III – Mich Gabriela Maria, menţiune – Coroian Mariş Ioana Andreea, premiul pentru cea mai bună fişă de lectură – Colopelnic Daria Nicola; categoria 14-18 ani-premiul I, Berciu Daniela Ileana, premiul II- Dunca Denisa Mihaela, premiul III- Florea Diana Nicoleta, menţiune Romaniuc Amina Mălina, premiul pentru cea mai bună fişă de lectură Dunca Denisa Mihaela. Organizatorii au declarat „Cititorul anului” pe Colopelnic Daria Nicola – la copii şi pe Berciu Daniela Ileana la categoria adolescenţi. A fost aleasă şi „Cartea anului”: la copii „Invenţia lui Hugo Cabrot” de Brian Selznick, la adolescenţi „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.