România – locul 7 din 100 de ţări implicate în traficul de refugiaţi

0
359

Reţelele de contrabandă fac profituri uriaşe de pe urma crizelor declanşate de migraţia necontrolată şi devin din ce în ce mai puternice. Între cele 100 de ţări cu suspecţi implicaţi în traficul european de migranţi, din 2015, se află şi România, pe locul şapte.
Noul raport anual al Centrului European împotriva Contrabandei cu Migranţi, din cadrul Europol, a fost publicat recent şi relevă că „traficul de persoane este segmentul criminal în cea mai rapidă creştere”. Directorul Europol, Rob Wainright, afirmă că „peste 90% dintre migranţii care ajung în Europa au apelat la servicii ale reţelelor de traficanţi”.
Experţii ESMC au putut identifica 17.400 de traficanţi de persoane activi. În top 10 al ţărilor de origine se află Bulgaria, Ungaria, Irak, (Kosovo), Pakistan, Polonia, România, Serbia, Siria, Suedia şi Turcia. Aproape toate reţelele de contrabandişti sunt multinaţionale.
Nu doar numărul acestora este impresionant, ci şi dotarea lor. Numărul de ambarcaţiuni folosite în scopul transportului de refugiaţi peste mare a crescut la 500, uneori folosindu-se nave vechi şi improprii navigaţiei. Pe uscat se folosesc camioane amenajate special în acest scop, dar şi trenuri de marfă sau de călători. Cea mai frecventă cale de comunicare, folosită de traficanţii de persoane, este prin intermediul platformelor sociale. Dacă în 2015 au fost identificate 148 de conturi suspecte, un an mai tîrziu numărul lor a crescut la 1.150.
Pe parcursul anului 2016, EMSC a primit informaţii referitoare la fraudarea documentelor de identitate în 2.589 de cazuri. Este vorba de documente contrafăcute, dar şi raportate drept pierdute sau furate. Majoritatea acestor documente provin din Belgia, Franţa, Ungaria, România şi Slovenia – se menţionează în raportul din acest an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.