Susţinerea copiilor cu diabet

0
579

20 de copii cu diabet zaharat tip 1 şi părinţii lor au participat sâmbătă, 25 februarie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, la o sesiune de informare organizată de reprezentanţii Asociaţiei Mişcarea de Tabără Yuppi: László Zsuzsa, preşedinte executiv, şi Vincze Eva, medic primar diabetolog (medic voluntar al taberelor Yuppi). Până acum, întâlniri similare au avut loc la Satu Mare, Miercurea Ciuc, Zalău şi Cluj-Napoca. Evenimentul de la Baia-Mare a fost primul de acest tip, din 2017. Următorul oraş-gazdă al acestor evenimente va fi Oradea. A avut loc şi o consiliere în cadrul căreia dr. Irina Floarea Miron, medic rezident pediatru, ea însăşi persoană cu diabet tip 1 de la vârsta de 7 ani, a discutat deschis despre problemele copiilor cu diabet.
„În cadrul acestor întâlniri, dorim să informăm participanţii cu privire la proiect: consilierea care le stă la dispoziţie, taberele terapeutice, grupurile de suport pentru aparţinători. De asemenea, dorim să răspundem la întrebările lor legate de viaţa cotidiană a copilului cu diabet. Intenţionăm să identificăm şi noi care sunt problemele lor medico-sociale unde, cu ajutorul partenerului şi al echipei de profesionişti din spate, putem să ajutăm, să venim cu informaţia bună, cu posibile soluţii”, detaliază László Zsuzsa, preşedintele Asociaţiei Mişcare de Tabără Yuppi.
Problemele ridicate de către familii sunt de ordin medico-social (sensibilitate la gluten, lactoză, participare la activităţi sportive, excursii, tabere), de ordin medical (lipsa de bandelete), de ordin juridic (încadrare în grad de handicap, acces la drepturi cum ar fi bilete de tren/autocar cu reducere, taxe speciale pe maşină/locuinţă), de ordin psihologic (independenţa copilului, responsabilitatea părintelui, acceptarea bolii).
Tabara-Yuppi-(5)Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din Judeţul Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi şi face parte din proiectul „O viaţă împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe”.
Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează de 6 ani tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş, adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberei, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi de căţărare, echitaţie, canotaj, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să aibă încredere în sine şi le oferă resurse emoţionale în lupta cu boala. În 2016, tabăra a găzduit 115 copii şi adolescenţi.
Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei. Valoarea totală a proiectului este de 83.335,10 CHF, din care finanţare nerambursabilă 74.800,00 CHF şi co-finanţare 8.535,10 CHF. www.asoc-copiilor-diabet.tripod.ro. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.