Termen 27 martie, plăţile anticipate la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente trimestrului I

0
334

ANAF informează contribuabilii – persoane fizice că, în conformitate cu prevederile art. 74, art. 151 şi art. 174 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligaţi să efectueze, în cursul anului, plăţi anticipate cu titlu de impozit, contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate, exceptîndu-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.
Plăţile anticipate, aferente trimestrului I, se efectuează pînă la data de 27 martie 2017.
Contribuabilii obligaţi să efectueze plăţi anticipate:
1. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente: • venituri din activităţi de producţie • venituri din activităţi de comerţ • venituri din activităţi de prestări servicii • venituri din profesii liberale • venituri din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente
Au obligaţia să efectueze plăţile anticipate aferente trimestrului I 2017 pentru: • impozitul pe venit • contribuţia de asigurări sociale • contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
2. Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendarea bunurilor agricole)
Au obligatia să plătească tranşa aferentă trimestrului I 2017 pentru: • impozitul pe venit • contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Excepţii
Excepţie de la plata la termenul menţionat mai sus fac persoanele fizice pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din:
– arendarea bunurilor agricole (caz în care reţinerea impozitului şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face la sursă de către utilizatorul terenului – arendaş şi se virează la bugetul de stat pînă la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut)
– închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală (plăţile anticipate se efectuează în două rate egale, scadente la 25 iulie şi 25 noiembrie).
Excepţie de la plata la termenul menţionat mai sus fac persoanele fizice şi pentru veniturile din activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit (plăţile anticipate se efectuează în două rate egale, scadente la 25 octombrie şi 15 decembrie).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.