Pentru fermierii care vor să cumpere terenuri, credite bancare cu garanţii de la stat

0
337

Fermierii vor putea să achiziţioneze terenuri şi să facă investiţii, cu credite bancare, de pînă la 3 milioane euro, în condiţii avantajoase, printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată de Guvern, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Potrivit OUG 22/2017 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare a fermierilor, fermierii şi procesatorii vor putea lua credite bancare, cu garanţii de stat, de pînă la 80% din valoarea acestora.
Dobînda prevăzută va fi ROBOR la 6 luni, plus 2%. Potrivit datelor BNR, la 31 martie 2017, nivelul dobînzii ROBOR la 6 luni era de 1,07%, ceea ce înseamnă că dobînzile pentru fermieri vor fi de maximum 3,07% pe an, în acest sistem. De asemenea, comisionul de garantare datorat de bănci Fondului de garantare a creditelor va scădea de la 3,8% la 2%.
Se vor putea acorda 3 tipuri de credite:
• Credite pentru achiziţia de terenuri agricole pînă la atingerea unei suprafeţe de 250 ha în proprietate. Procentul de garantare este de maxim 80% din valoare creditului iar diferenţa de 20% şi dobînda aferentă se acoperă cu terenul achiziţionat din credit.
• Credite pentru asigurarea capitalului de lucru necesar fermierilor şi procesatorilor de produse agricole. Procentul de garantare este de 80% din valoarea creditului iar diferenţa de 20% şi dobînda (aferentă perioadei de creditare) se asigură de către împrumutaţi cu garanţii proprii/terţi garanţi (culturi, stocuri, efective de animale, ferme, utilaje etc.).
• Credite pentru realizarea de investiţii în sectorul agricol. Procentul de garantare este de maxim 80% din valoarea creditului, pentru beneficiarii din sistemul agricol şi piscicultură.
Pentru operaţionalizarea acestor credite, Ministerul Agriculturii mai trebuie să treacă prin Guvern o hotărîre pentru aprobarea normelor de aplicare, hotărîrea pentru reducerea comisionului de garantare şi să elaboreze convenţiile pe care băncile creditoare le vor încheia cu Fondul de garantare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.