La IPJ Maramureş – expoziţie inedită de pictură şi sculptură în lemn

0
491
Vernisajul din holul IPJ Maramureş

Sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş a fost gazda expoziţiei inedite de pictură şi sculptură în lemn a unui fost angajat al instituţiei, trecut acum în rezervă. Astfel, Romică Breban, fost poliţist la criminalistică, şi-a expus operele de artă în holul IPJ, în compania foştilor săi colegi de breaslă şi nu numai.

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne „Pintea Viteazu”, filiala Maramureş, din care face parte şi artistul, a fost organizatorul evenimentului: „Suntem prezenţi la inaugurarea vernisajului expoziţiei de pictură şi sculptură a colegului nostru lt.col. (r) Romică Breban. De asemenea, avem în mijlocul nostru invitaţi de onoare printre care: prof. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene <Petre Dulfu>, cms. şef Ionel Todoran, adjunct al şefului IPJ Maramureş, col. Ioan Bota, preşedintele Asociaţiei Regina Maria, sau domnul Cristian Anghel, consilier judeţean şi toţi ceilalţi prezenţi”, a spus col.(r.) Ioan Ceterchi, preşedintele Asociaţiei. Invitaţii au avut cuvinte de laudă la adresa prietenului şi colegului lor: „Voi da citire câtorva gânduri pe care Romică le-a pregătit pentru revista asociaţiei noastre. Mărturisire: M-am născut într-un sat de munte la poalele Ignişului, lângă Valea Sfântul Ioan, ce străbate Chiuzbaia. Bunul Dumnezeu m-a înzestrat cu darul frumosului, al artei. Pictura, muzica şi în special viziunea de descoperire a figurinelor din lemn create de natură m-au tras întotdeauna. Profitând de această pasiune, încă din copilărie am început să desenez cu creionul pe coli de bloc de desen pe care-l aşteptam cu nerăbdare să mi-l aducă mama când mergea la cumpărături cu coşul în spate în Baia Mare”, a precizat şi col.(r) Gavril Babiciu.

Romică Breban alături de cîteva din operele sale de artă
Romică Breban alături de cîteva din operele sale de artă

Romică Breban s-a arătat impresionat de aprecierile colegilor: „Vreau să vă prezint prima mea lucrare, care nu este un tablou… De asemenea, mai trebuie menţionat că nu este vorba de sculptură în unele lucrări ale mele, ci despre identificarea unei rădăcini de copac şi apoi, dacă ai viziune, îi găseşti o formă. Ei, această primă lucrare a mea este o rădăcină minionă pe care am găsit-o cu peste 30 de ani în urmă, pe care o păstrez ca ochii din cap. Cu ea am început şi atunci mi-am dat seama cât de creativă poate fi natura. Noi doar trebuie să o descoperim. Eu când plec într-o plimbare după ciuperci prin pădure, e musai să vin cu o rădăcină căreia mai apoi îi dau o formă”. După vernisaj, invitaţii s-au retras la sediul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere pentru discuţii amicale şi depănare de amintiri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.