Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuţ a revenit acasă, în prima duminică după Învierea Domnului Iisus Hristos. Ierarhul obişnuieşte ca în fiecare an, în Duminica Sfântului Toma, să slujească la biserica din satul natal, Oarţa de Sus, care are hramul închinat Sfântului Apostol Toma. Localnicii din sat au venit cu drag să-l vadă şi să-l asculte pe ÎPS Andrei. La slujbă au participat şi credincioşi veniţi din alte părţi ale judeţului, dornici să fie prezenţi la o Sfântă Liturghie Arhierească săvârşită de mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un frumos sobor de preoţi şi diaconi.
Despre experienţa religioasă
Vremea capricioasă nu i-a speriat pe credincioşii veniţi în număr mare şi în acest an la hramul Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din Oarţa de Sus. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară al bisericii. În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Andrei Andreicuţ a ţinut să le vorbească celor prezenţi de „experienţa religioasă” pe care Sfântul Apostol Toma a avut-o, dar pe care au trăit-o şi sfinţii, şi de care nu suntem lipsiţi nici noi, mirenii. „Orbule, te-ntreb pe tine şi răspuns gândit îţi cer/Dacă soarele tu nu-l vezi, nu e soarele pe cer?/Ca şi soarele din slavă, Dumnezeu cuprinde firea/Cei ce cred ÎL văd în toate, orbii nu-L văd nicăierea!”, a amintit ierarhul maramureşean, citându-l pe poetul Vasile Voiculescu, care şi-a găsit sfârşitul în temniţele comuniste. Mitropolitul Clujului a dat ca exemplu şi experienţa religioasă avută de un sfânt contemporan, Siluan Athonitul. „El a trecut printr-o criză sufletească deosebită aşa cum poate trece orice creştin. La un moment dat era să-şi piardă credinţa. În această stare s-a dus la Biserică, la Vecernie şi abia a reuşit să zică Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul, că L-a văzut în faţa icoanei pe Mântuitorul Iisus Hristos viu. Iradia de blândeţe, de bunătate, de lumină. Şi această experienţă religioasă l-a făcut să nu se mai îndoiască niciodată. Ba mai mult, i-a întărit şi pe ucenicii săi, inclusiv pe Sfântul Sofronie Saharov”, a adăugat ÎPS Andrei.
Binecuvântarea Sfintei Liturghii
Ierarhul a mai precizat că fiecare credincios poate avea o experienţă religioasă la Sfânta Liturghie. „Vă doresc să aveţi o experienţă religioasă directă, dar cea mai la îndemână experienţă religioasă o puteţi face aşa cum au făcut-o Luca şi Cleopa, în drumul spre Emaus. Îşi spuneau necazul lor, a apărut Domnul Iisus Hristos şi nu L-au recunoscut. Când L-au recunoscut? Abia la Sfânta Liturghie. Când Domnul Iisus Hristos a frânt pâinea. Noi avem posibilitatea în fiecare duminică, la fiecare Sfântă Liturghie să facem experienţa directă a prezenţei Domnului Iisus Hristos pentru că avem certitudinea că la Liturghie prescura se preface în trupul Domnului Iisus Hristos şi vinul în sângele Domnului. Şi atunci noi, cei prezenţi în Biserică avem posibilitatea unei experienţe religioase directe. De aceea insistăm că ar trebui să ne spovedim mai des, că Liturghia aşa se încununează cu cuminecarea”, a mai spus mitropolitul Andrei Andreicuţ. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a ţinut să-i ofere o distincţie inginerului Alexandru Tămăşan, căruia i-a dăruit Crucea Transilvană, în semn de mulţumire pentru sprijinul adus mai multor biserici din Cluj, inclusiv capelei Facultăţii de Teologie Ortodoxă.