Discuţii şi fotografii europene

0
470

Triplă aniversare, ieri, 9 mai, de Ziua Europei. S-au împlinit 10 ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, 30 de ani de când s-a lansat programul Erasmus+ şi 10 ani de activitate a Centrului Europe Direct Maramureş. Cu această ocazie, în Baia Mare, au fost organizate mai multe manifestări. Activităţile au debutat dimineaţă, la Centrul Mille­nnium, cu o conferinţă pe tema “Împreună în Europa – România, de 10 ani în UE”. În debutul conferinţei, elevii de la Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare au intonat imnul României şi Imnul UE.

Prezenţă internaţională în Baia Mare

“Ne-am gândit să organizăm o conferinţă dedicată Valorilor Europene, drepturilor în UE, proiectelor derulate în comunitatea europeană, care să scoată în evidenţă beneficiile pe care ţara noastră le are ca urmare a apartenenţei la UE”, a punctat Margareta Căpîlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureş. La conferinţă au fost prezenţi şi patru tineri din Danemarca, Germania, Marea Britanie şi Belgia. “Din partea American International School of Transylvania, avem voluntari care au fost la noi, sunt trei voluntari din primul proiect Erasmus+ desfăşurat în urmă cu 4 ani, respectiv Christine Enevoldsen din Danemarca, Chad Daltrey din Marea Britanie, Benjamin Berthet din Belgia şi Lisa Trebs din Germania, care a fost în cel mai recent proiect al nostru, încheiat în urmă cu două luni. Tinerii au venit, au făcut voluntariat în oraşul nostru între 2 şi 6 luni, după care s-au întors acasă. Am considerat că e bine să îi aducem alături de noi la Ziua Europei, avem activităţi şi în Nistru şi în Tăuţii Măgherăuş cu copiii din şcolile de acolo. Ei stau cinci zile în Maramureş, îmbină utilul cu plăcutul. S-au reîntâlnit cei care au fost în echipa proiectului, au revăzut oraşul, vor vizita puţin Maramureşul. În cadrul conferinţei, şi-au prezentat experienţa şi impactul pe care l-a avut voluntariatul asupra vieţii lor”, a spus Onoriu Dan, director dezvoltare American International School of Transylvania.

Expoziţie de fotografii

Ziua-Europei-005În cadrul evenimentului, a fost organizată şi o expoziţie cu fotografiile înscrise în concursul pe tema proiectelor Erasmus+ derulate de mai multe şcoli, universităţi şi ONG-uri. “Fotografiile ilustrează proiecte derulate de şcoli, universităţi, ONG-uri, fie că sunt sau nu finanţate prin programul Erasmus, prin alte programe de finanţare sau sunt nefinanţate. Dovedeşte că tinerii şi cadrele didactice şi toţi factorii implicaţi în comunitate au idei frumoase, că-i implică pe tineri. Sunt 40 de proiecte înscrise în concurs şi fiecare sunt ilustrate cu câte 2 fotografii sau cu colaje”, a adăugat Margareta Căpîlnean. Fotografiile pot fi vizualizate şi online pe pagina de facebook a Centrului Europe Direct Maramureş. Acolo pot fi votate, până în 1 septembrie, urmând ca premierea să aibă loc în 5 octombrie, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, când este programat şi vernisajul expoziţiei de fotografii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.