Inventatorii maramureşeni, medaliaţi la Salonul Internaţional de Invenţii

0
1438

Patru medalii de aur, două de argint şi tot atâtea de bronz, este palmaresul inventatorilor maramureşeni la Salonul Internaţional de Invenţii Inovaţii „Traian Vuia” Timişoara. Manifestarea a avut loc în perioada 7-9 iunie 2017.
Profesorul inginer Ioan Petruţ a obţinut patru medalii, alături de colegii săi. Cea mai strălucitoare a fost acordată pentru Turbina eoliană. De asemenea, medalie a mai luat şi pentru o instalaţie inovatoare care semnalizează orice defecţiune a angrenajului de frână la maşini. Inventatorul a fost foarte aproape de a-şi vinde brevetul companiei Dacia: „Am participat la Salonul internaţional de inventică de la Timişoara. Eu am avut patru brevete, toate fiind premiate. Am luat două medalii de bronz, una de argint şi una de aur. Am inventat o instalaţie pentru semnalizarea frânei auto, premiată cu argint. Aceasta a fost brevetată anul trecut. Dacă se defectează frâna, acest dispozitiv inventat de mine semnalizează la bord defectul frânei. În paralel cu asta există o electrovalvă care opreşte lichidul de frână sub presiune la roata respectivă, cu probleme. Instalaţia a fost experimentată pe Dacia Logan şi pe un Opel. Eram gata să vând brevetul la Dacia, fostul director chemându-mă cu brevetul acolo. Pe când m-am dus la vreo săptămână, l-a schimbat deoarece a mers de ministru al Transporturilor. Am vorbit cu noul director care a spus că nu-l interesează invenţia mea. Instalaţia costa aproximativ 100 de euro, însă dacă s-ar fi produs în serie ajungea la 50 de euro la maşină. Acum vreau să valorific cumva invenţia mea. Mai am premiată o instalaţie ecologică energetică pentru râuri. Am mai inventat un container ecologic, dar şi Turbină eoliană, pentru care am luat medalia de aur”, ne-a explicat prof. ing. Ioan Petruţ.
DIPLOMEPresa de ulei vegetal pentru uz gospodăresc – altă invenţie medaliată cu aur
O altă invenţie, a profesorului dr.ing.Vasile Năsui de această dată, a fost medaliată, de asemenea, cu aur. Aceasta este o presă de ulei vegetal pentru uzul casnic, de dimensiuni reduse, pe care orice om de la ţară o poate avea în gospodăria sa: „Invenţia mea care a luat medalia de aur este Presă de ulei vegetal. Instalaţia a fost foarte apreciată la salon. Particularitatea ei constă în faptul că e o piesă mică, pentru uz casnic. S-au făcut circa 1.000 de bucăţi din ea, la fostul IMMUM Baia Mare, la o firmă de acolo, dar au renunţat, aşa că în momentul de faţă sunt interesat de un producător care să reia fabricarea ei, fiindcă este foarte economică şi are randament de până la 40%. Uleiul îl poţi obţine din seminţe de floarea soarelui în principal, dar şi din seminţe de dovleac. Instalaţia mea are două capacităţi: una de 8 litri, iar alta de 10 litri. Presa se poate folosi acasă, de fiecare ţăran în gospodăria proprie. Piesa se montează pe un reductor pe care aproape fiecare om de la ţară îl are acasă. Astfel, ia presa şi o montează pe axul motorului, foarte simplu şi ea devine funcţională. Când s-au fabricat am livrat un lot în Republica Moldova, dar şi în sudul ţării noastre. Pe această presă se pot monta şi alte accesorii care să îl ajute pe om în gospodărie, ceea ce este un avantaj”, ne-a spus inventatorul ei, prof. dr. ing. Vasile Năsui. Supărarea inventatorilor noştri este dată de faptul că au o serie de brevete medaliate, dar pe care nu le pot pune în aplicare, din cauză că nicio firmă potentă financiar nu este interesată. Ei, prin forţele proprii, nu au capacitatea financiară să producă aceste invenţii la scară largă. Totuşi, inventatorii nu îşi pierd speranţa…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.