Produse de artă populară vândute în poarta casei

0
951

Cine trece prin comuna Bogdan Vodă poate vedea pe la mijlocul localităţii o poartă pe care stau atârnate costume populare tradiţionale. Acestea sunt fie vechi, de circa 50 de ani, fie noi, însă toate de vânzare. De confecţionatul lor se ocupă o localnică, Ileana Bizău, ce a lucrat o viaţă întreagă în confecţii până a fost pusă pe liber. Aşa şi-a început femeia afacerea de familie, cu obiecte de artizanat şi artă populară.

Astfel, în faţa porţii femeii poţi găsi de la costume tradiţionale, vechi şi noi, pentru toate vârstele, până la păpuşi, zgărdane şi sticle cu obiecte din lemn în ele. Preţurile sunt pentru toate buzunarele şi variază în funcţie de produs: „Am produse de artă populară. Unele sunt vechi de aproximativ 50 de ani, iar pânza din care sunt făcute este ţesută în război. Ele au aparţinut bunicii mele, bunicului. Nu le-aş vinde însă am multe rămase şi de la surori, cumnaţi, că ei şi aşa nu mai umblă cu ele. Am şi costume tradiţionale făcute de acum, noi. Dar sunt de vândut toate. Cele vechi au preţuri de la 500 la 1.000 de lei, iar cele noi sunt la 600. Mai vindem şi păpuşile tradiţionale, îmbrăcate cu costume ţărăneşti. Am foarte multe costumaşe pentru copii mici, pentru că mai mult mă ocup cu realizatul de costume tradiţionale pentru copilaşi, atât fetiţe cât şi băieţei. Hăinuţele pentru ei costă circa 80 de lei. Păpuşile le cumpăr şi apoi le îmbrac cu hăinuţe confecţionate tot de mine. Sticlele cu diferite obiecte de lemn în ele le face soţul. Mai fac brâie, zgărdane şi trăistuţe. Afacerea merge, lumea cumpără în toate zilele pe timpul verii, numai să pot face cât de multe. Opresc maşina când trec prin faţa porţii. Îmi şi place să le confecţionez, poate de asta ies frumoase şi plac tuturor”, ne-a explicat Ileana Bizău.

Are comenzi din ţară şi străinătate

Produse-de-artă-populară-vândute-în-poarta-casei1Femeia a lucrat timp de trei decenii în confecţii. Secţia în care a fost angajată s-a închis însă, aşa că femeia a rămas fără loc de muncă. Acesta a fost punctul de cotitură care a determinat-o să înceapă o afacere pe cont propriu, care îi merge de minune acum: „Am comenzi foarte multe la trăistuţe, la costumaşe. Tocmai acum am trimis în Hunedoara cinci costumaşe mici, pentru copii, ca să le ducă în Anglia la ceva rude. Au făcut comandă pe internet şi eu le-am trimis. Îmi place ceea ce fac, mai ales că am lucrat 30 de ani într-o secţie de confecţii în Sighetu Marmaţiei. Din păcate croitoria s-a închis aşa că m-am gândit: ce să fac acasă?! Hai să mă ocup de ceva. Prima dată am început cu păpuşile, am continuat şi cu costumaşele de copii mici, apoi am făcut costume şi pentru oameni, trăistuţe, brâie, zgărdane şi încet, încet mi-am extins gama de produse şi uite că îmi merge”, a conchis Ileana Bizău din Bogdan Vodă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.